Şehirler veya kırsal alanlar hangi işlevsel özellikler bakımından birbirinden ayrılmaktadır

Şehirler veya kırsal alanlar hangi işlevsel özellikler bakımından birbirinden ayrılmaktadır
Şehirler veya kırsal alanlar hangi işlevsel özellikler bakımından birbirinden ayrılmaktadır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Öncelikle ekonomik açıdan çok net işlevsel ayrım görülmektedir. Temel ekonomisinde balıkçılık, ormancılık, tarım ve hayvancılık olan yerleşmelere kırsal yerleşme denmektedir. Aynı zamanda bu bölgelerde belirdi düzeyde turizm ve madencilik faaliyetleri de sürdürülmektedir. Nüfus bakımından da farklılığı gayet açık olan her iki alanda bu ölçüt ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Şehirler veya kırsal alanlar arasındaki farklılıklar bu yüzden karşımıza çıkmaktadır. Kırsal alanlar da kendi içinde nüfus büyüklüğü, kurulduğu yer, dokusu, yerleşme planı ve ekonomik işlevi olarak sınıflandırılır. Nüfus Büyüklüğü Farklı Kırsal Yerleşme: Köy ile şehir arasında kalmış, geçiş özelliğine sahip yerleşim yeridir. Nüfusu 2 bin ila 10 bin arasında olması kabul görür.

Şehirler veya kırsal alanlar arasındaki farklılıklar bizlere Coğrafya bilim dalında yeni bir bakış açısı ortaya çıkarmaktadır. Dolayısıyla şehir hayatı ile kır yaşamı arasında ufak nüans farklılıkları göze çarpabilir. Bunlardan söz etmek gerekirse; genel olarak kırsal alanların hatta daha küçük yerleşim bölgelerinin sayısının çok olması bir takım problemlere sebep olabilir. Örnek vermek gerekirse ulaşım, güvenlik, sağlık ve eğitim konularında aksamalar meydana gelebilir, bu da o bölgelerde yaşayan insanların zor zamanlar geçirmesine neden olabilir.

Şehirler veya kırsal alanlar arasındaki farklılıklar her geçen gün azalsa da başka boyutları da vardır. Kırsal yerleşimlerin sınıflandırılması ile ilgili olarak kullanılan ölçütlerden diğeri de ekonomik faaliyet türüdür. Benzer özellikleri pek görülmeyen şehir ve kırsal alanlar kendi ölçütlerinde her türlü birbirinden işlevsel, görsel, ekonomik olarak birbirinden ayrılır.

15
0
152
2
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.