Şehirleşme, sanayi ve göç ilişkisi ve toplumsal etkileri

Şehirleşme, sanayi ve göç ilişkisi ve toplumsal etkileri
Şehirleşme, sanayi ve göç ilişkisi ve toplumsal etkileri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Jeolojik devirlerden üçüncü zamanın en önemli özelliği, insanların tarım yapmaya başlamasıyla birlikte yerleşik hayata geçmesidir. Yerleşik hayata geçiş, insanlık tarihinde yeni oluşumları başlatmış ve dünya nüfusu artmıştır. Nüfusun artması ihtiyaçların çeşitlenmesine ve tarım dışında başka ekonomik faaliyetlerin gelişmesine neden olmuştur.

Değişik makineler yapılmış, ham maddeler mamul maddeye dönüştürülmüş, yeni sanayi kolları açılmış ve üretilen ürünler yeni pazarlarda alıcısı ile buluşmuştur. Ticaretin gelişmesi şehirlerdeki nüfusun artmasına ve şehirlerin birer cazibe merkezi olmalarına neden olmuştur. Bu durum şehirleri göç alan merkezler hâline getirmiştir. Göçün mekânsal, toplumsal ve ekonomik birtakım etkileri söz konusudur. Bu etkileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Çarpık kentleşme sorunu ortaya çıkar.
  • Çevre sorunları artar.
  • İşsizlik oranı yükselir.
  • Tarım ve orman arazilerinde azalmalar görülür.
  • Trafik sorunlarının yanında gürültü kirliliği de yaşanır.
  • Kentlerde güvenlik sorunu ortaya çıktığı gibi gürültü kirliliği de baş gösterir.
  • Yeşil alanda azalmalar görülür.

Yukarıda saydığımız bu sorunların önüne geçebilmek için burada yaşayan nüfusun şehirli olma bilincinin geliştirilmesi gerekmektedir

0
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.