Şems, suresi 9-10 ayetini İslam ahlakının konusu ve gayesi açısından yorumlayınız

Şems, suresi 9-10 ayetini İslam ahlakının konusu ve gayesi açısından yorumlayınız
Şems, suresi 9-10 ayetini İslam ahlakının konusu ve gayesi açısından yorumlayınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Kur’an-ı Kerim’de, “Nefsini arındıran (maddi temizliğe önem veren ve günahlardan kaçınıp güzel ahlaklı olan) kimse kesinlikle kurtuluşa erecektir. Onu günahlara gömen ise elbette ziyana uğrayacaktır.” (Şems, 91/9-10.) buyrulur. Peygamberimiz (s.a.v.) de bir hadisinde, “İnsanların cennete girebilmesinde en çok etkili olan, takvâ ile güzel ahlaktır.” (Tirmizî, “Birr ve Sıla”, 62.) buyurmuştur. Yukarıda verilen ayet ve hadisi, İslam ahlakının konusu ve gayesi açısından yorumlayınız.

Ödev cevabı kısaca : Bu ayet ve hadis, İslam ahlakının konusu ve gayesi hakkında önemli ipuçları sunar. İslam ahlakının konusu, insanın nefsini arındırması, maddi temizlikle birlikte güzel ahlakı benimsemesi ve günahlardan kaçınmasıdır. İslam ahlakı, kişinin içsel temizlik ve dışsal ahlaki davranışlarını bir araya getirir. Aynı zamanda İslam ahlakının gayesi, kişinin kurtuluşa ermesini sağlamaktır. Takva ile güzel ahlak, cennete girebilmenin anahtarıdır. Bu da İslam’ın temel amacının, insanın Allah’a yakınlaşması ve ahirette kurtuluşa ermesi olduğunu gösterir.

İslam'a göre, insanın kurtuluşu ve cennete girmesi, ibadetlerle birlikte güzel ahlakı benimsemesiyle mümkündür. İnsanın nefsini arındırması, yani kötü huylardan kaçınması ve güzel ahlakı benimsemesi, İslam ahlakının temel prensiplerindendir. Dolayısıyla, İslam ahlakının konusu ve gayesi, insanın içsel dönüşümü ve Allah'a karşı takva sahibi olmasıyla cenneti kazanmasıdır.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.