Serçekuş kitabının kısa özeti

Serçekuş kitabının kısa özeti
Serçekuş kitabının özeti kısa, Serçekuş ana fikri nedir, hikaye konusu ve yazarı kimdir, zaman, mekan ve kişileri hakkında bilgiler: Serçekuş" çağdaş bir masal. Çocuk gibi düşünen, etrafına çocuk gibi bakan bir serçenin avcı ile başlayan macerası.

Serçekuş'un en belirgin özelliği anlatımındaki şiirselliği olarak belirir. Her yaştan okurun zevkle okuyabileceği bir kitap. Bu yönüyle Serçekuş çocuk edebiyatımızın klasikleri arasında önemli bir yere sahip bulunuyor. Kitap Beyan Yayınlarından çıkmış ve 96 sayfadır.

Serçe bir gelincik tarlasında yaşamaktadır. Kuşun en büyük zevklerinden biri sabah erken uyanıp dünyanın güzelliklerini seyretmektir. Bir yandan da avlanır ki karnını doyursun. Gölbaşı Gölü’ne o gün bir takım avcı gelmiştir. Onları görünce Kocabağ Köyü’ne doğru uçmaya başlar. Amacı yiyecek bulmaktır. Kendi kendine düşündüğü bu sıralarda çalışan köylüleri fark eder. Güneşse onun için vücudunu ısıtan bir sobadır. Güneşin evrenin efendisi olduğunu düşünür. Bunları düşünmekte iken göğe yükselir. Fakat fazla yükseldiği için nefes alamaz olur ve hemen geri iner.

Serçe kuş avcılardan korkmaktadır ve ne zaman onları görse bilmeden dağlara doğru kaçar. Bir gün bir dala konduğu sırada bir avcı onu fark eder. Tüfeği kendisine doğrultulmuş olarak görünce serçe kuş çok korkar. Sonra avcıyla konuşmaya başlar Artık daha cesaretlidir ve ölümden korkmuyordur. Onu öldürmezse avcıya bir gün yardımı dokunabileceğini söyler serçe kuş. Avcı bu durumu çok komik bulmuştur. Kuşa Azrail canını almaya geldiğinde kurtulamayacağını söyler. Azrail’i ve ölümü düşünmeye başlayan serçe kuş bir fikir bulur ve avcının omzuna konar. Böylece avcı onu vuramayacaktır.

Başka bir gün avcı gölde ördek avlamıştır ve onu almak için göle dalmaktadır. Bu sırada bataklığa saplanır. Korkuya düşer. Bataklığa gömülüp ölmek üzereyken serçe kuş yardımına yetişip onu kurtarır. Sonra göklere doğru yükselip hayal dünyasına geri dalar.

Serçekuş kitabının zamanı mekanı ve olayı tanıtımı 

Tanıtımı : Her canlı doğanın bir parçasıdır. Hiç kimse ihti­yacından fazlasını tüketerek ya da yok ederek doğaya karşı iha­net etmemelidir.
Mekanı : Göl
Zaman : Çok eskiler

Serçekuş kitabının ana fikri nedir

Canlılardır, yani her canlı doğaya ait olduğunu kimsenin zarar vermemesi gerektiğini, bunlar için gerekli özen gösterilmesinin istenmesidir.

Serçekuş kişiler ve karakterler

Serçekuş: Yaşama sevinci dolu. İyiliksever. Küçücük. Özgür yaşamayı ister. Avcı’dan kötü çocuklardan uzaklaşır.
Avcı: Kuşları, hayvanları avlar. Varlıklıdır. Öldürme ve ölüm üstüne düşünür.

Cahit Zarifoğlu kimdir

Abdurrahman Cahit Zarifoğlu (1 Temmuz 1940,  Ankara - 7 Haziran 1987, İstanbul) Türk şair ve yazar. Çocukluğu Siverek, Maraş ve Ankara'da geçti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatını bitirdi. Diriliş dergisinde şiirleri yayımlandı. Arvasilerden, Seyyid Kasım Arvasi'nin kızı Berat Hanım'la evlendi ve bu evlilikten üç kız, bir erkek evladı oldu. Nikahında şahitliğini Necip Fazıl Kısakürek yapmıştır. 1973 yılında Sarıkamış'ta vatani hizmetine başlamış, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı'na katılmış ve 1975 yılında askerliğini tamamlamıştır. 1976 yılında Mavera dergisinin kuruluş çalışmalarında yer aldı. 7 Haziran 1987 tarihinde akciğer kanseri hastalığından İstanbul'da vefat etti. Kabri Üsküdar Beylerbeyi'ndeki Küplüce Mezarlığı'nda ve kayınpederi olan Kasım Arvasi ile yan yanadır. Her sene 7 Haziran'da sevenleri tarafından mezarı başında anılır.

5000
4243
4001
746
801
760
3040
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
65 Yorum