Ses boşlukta neden yayılmaz

Ses boşlukta neden yayılmaz
Ses boşlukta neden yayılmaz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ses, madde ortamında yayılır. Sesin dalgalar halinde yayılması madde taneciklerinin titreşim yapmasına neden olur. Bu da sesin bir enerji olduğunu gösteren olaydır. Ses, boşlukta yayılmaz çünkü titreşim yapacak bir düzen bulunmaz. Doğada sesin yayılması ve yansıması sonucunda birçok olay gerçekleşir. Sesin yayılması ve yansıması hayvanların avlanması, yön bulması için de önemlidir.

Sesin yayılmasında madde ortamı katı, sıvı ve gaz ortamdan oluşmaktadır. Uzayda ve evrende bu madde yapısı olmadığı için boşluk bulunmaktadır. Bu boşluk içinde de sesin yayılması mümkün değildir. O nedenle Güneş yüzeyindeki sıcaklık patlamalarından çıkan seslerin de dünyadan duyulmaması normaldir.

Ses nedir, ses maddelerin taneciklerinin titreşimi ile oluşturduğu, bu madde taneciklerinin titreşimi birbirlerine iletmeleri ile yayılan bir enerjidir.

Ses nasıl yayılır
Ses titreşim ile yayılır.
Tanecikler titreşerek bu enerjiyi birbirlerine geçirebilirler.

Bu durumda,
Tanecikler en sık katı halde olduğu için ses en hızlı bu ortamda yayılacaktır.
Tanecikler katılardan daha sonra, sıvılarda sık olduğu için ses en hızlı ikinci olarak bu ortamda yayılacaktır.
Tanecikler en yavaş gazlarda yayılacaktır çünkü tanecikler arasında büyük boşluklar vardır.

Ses neden boşlukta yayılmaz
Boşluk dediğimiz şey, taneciklere sahip değildir.
Yani, tam olarak bir hiçliktir.
Bu durumda, sesin oluşması mümkün değildir.

Hatta, ses oluşturacak bir ses kaynağını boşluğa götürdüğümüzde bile ses yine oluşmayacaktır çünkü titreşebilecek tanecik yoktur boşlukta.

510
63
200
49
93
177
496
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.