Ses yayılmasından, yansımasından faydalanılarak yapılan teknolojik aletler

Ses yayılmasından, yansımasından faydalanılarak yapılan teknolojik aletler
Ses yayılmasından, yansımasından faydalanılarak yapılan teknolojik aletlere örnekleri yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

En bilindik aletler sırasıyla şöyledir; Ultrason cihazı, radar, sonar, sismik aletler, hoparlör, kulaklık ve ultrasonifike cihazıdır.

Ses bir kaynaktan çıkar ve dalgalar halinde yayılarak titreşimlere neden olur. Sesin yayılmasında madde ortamının bulunması ve titreşimin gerçekleşmesi gerekir. Ses belli bir kaynaktan çıkarken bir engele çarptığında yön değiştirir. Fakat hızı sabittir. Böylece sesin yansıması olayı gerçekleşir.

Ses teknolojileri sesin yayılma ve yansıma özelliğinden yararlanarak yapılmıştır. Ses dalgalarının titreşimleri elektrik enerjisine aktarılarak okunması sağlanmıştır. Bu dalgaların havada, karada, denizde kullanıldığı da bilinmektedir. Bu cihazların yön bulma ve yer tespiti yapma gibi faydaları da bulunur.

Sesin özelliklerinden yararlanılan aletler:

Ultrason : Ses dalgaları sayesinde bebeğin görülmesini sağlar.
Sonar cihazı : Denizlerde derinliği, balıkların yerini veya kayaları taramak için kullanılır. Ses dalgaları sayesinde kullanılır. Ses dalgaları bir cisme çarparak geri döner. Bu sayede orada bir kayanın veya bir balığın olduğu anlaşılır. Aynı zamanda derinliği de böyle anlaşılır.

Radar cihazı : Ses dalgaları sayesinde araç algılama işini gerçekleştirir.
Kulaklık : Ses dalgaları sayesinde müzik dinlenilir.

1167
1876
1867
212
257
181
1442
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum