Sesin gaz, sıvı ve katı ortamlardan hangisinde daha hızlı yayıldığı

Sesin gaz, sıvı ve katı ortamlardan hangisinde daha hızlı yayıldığı
Sesin gaz, sıvı ve katı ortamlardan hangisinde daha hızlı yayıldığını nedenleriyle birlikte sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Öncelikle ses Katıda en hızlı yayılır. Çünkü tanecikler birbirine çok yakındır. Bu yüzden ses tanecikler arası fazla yol almadan iletir sesi. İkinci olarak sıvıdır. Çünkü sıvının taneciklerinin birbirine uzaklıkları katıdan biraz uzaktır. Bu yüzden ikinci sıradadır. Üçüncü sırada ise gaz vardır. Çünkü tanecikler arası uzaklık çok fazladır. Bu yüzden en yavaş sesi gaz iletir.

Sesin sürati ışık hızından çok daha azdır. Bu sebepten dolayı şimşek çaktığı zaman önce Şimşek görünür daha sonra ses duyulur.

 Sesin havada yayılma hızı: 340 m/s

 Işığın havada yayılma hızı: 300000 km/s

 Görmüş olduğunuz gibi ışığın hızı oldukça fazladır. Ancak sesin hızı ışığın hızından çok daha azdır. Rakamsal olarak baktığımız zaman ses 1 saniyede 340 metre yol alırken, ışık hızı ise 1 saniyede tam 7,5 defa dünyayı dolaşabilmektedir.

Ses süratini hesaplamak için hem matematikte hem de fizikte kullandığımız bir formül bulunmaktadır.

Alınan yol sorulduğu zaman = Yol = sürat x zaman
Zaman sorulduğunda = Zaman = yol/sürat

110
6
50
5
38
67
35
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.