Sesin katı, sıvı ve gaz ortamlarda yayılmasının günlük yaşamımıza etkileri nelerdir

Sesin katı, sıvı ve gaz ortamlarda yayılmasının günlük yaşamımıza etkileri nelerdir
Sesin katı, sıvı ve gaz ortamlarda yayılmasının günlük yaşamımıza etkileri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ses bütün maddesel ortamlarda aynı hızla yayılmaktadır. Tabii sesin yayılma sürati ortamın yoğunluğu ve sıcaklığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu konuda iki farklı durum nedeniyle sesin yayılma süresi farklılık yaratabilmektedir. Ortamın sıcaklığı arttıkça sesin hızı artar. Çünkü ortamdaki taneciklerin enerjisi artar ve buna bağlı olarak ses hızlı şekilde yayalım gösterir. Ortamın yoğunluğu ne kadar fazla ise yani ses yoğunluğu ne kadar artar bize hızlı da bir o kadar artar. Yani katı ortamda çok daha hızlı yayılırken gaz ortamda çok daha yavaş biçimde yayılır.

Ses madde içerisinde farklı hızlarda yayılma özelliği gösterir. Bu durum belli başlı bazı unsurlara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

  • Katı maddelerde ses daha hızlı şekilde yayılır. Çünkü tanecikler birbirine çok yakındır.
  • Sıvı maddelerde de hızlı yayılır ancak katı maddelere göre daha az hıza sahiptir.
  • Gaz maddenin içinde ses en yavaş şekilde yayılır. Çünkü tanecikler birbirlerinden çok uzaktır.
  • Boşlukta herhangi bir tanecik bulunmadığı için ses yayılmaz. Mesela bunlar içerisinde uzay ya da hava bulunmayan boş bir kap örnek gösterilebilir.

2208
2417
3570
1313
802
826
3360
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.