Sesin soğurulması ne demek

Sesin soğurulması ne demek
Sesin soğurulması ne demek, ne anlama gelir, sesin soğurulması ve yalıtımı nasıl olur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Madde ile etkileşen ses dalgalarının bir kısmı iletilirken bir kısmı yansıtılır, bir kısmı da emilir. Sesin karşılaştığı engel tarafından emilmesi de soğurulma olarak adlandırılır. Bazı maddeler sesi diğer maddelere göre daha fazla soğurur, bu nedenle ses karışıklığını engellemek istediğimiz yerlerde ses yalıtımı için kullanılır.

Ses dalgasının çarptığı ortamda enerjisini kaybetmesi ve bunun sonucunda yayılamaması soğurulma olarak adlandırılır.

Evlerde veya iş yerlerinde; bir odada konuşulanlar, diğer odadakiler tarafından duyulamaz. Bir fabrikada çalışan işçiler ile yoldan geçen insanlar, fabrikada çalışan makinelerin sesini farklı duyarlar. Otobüse bindiğinizdeki otobüsün motor sesi ile dışarıdayken duyduğunuz sesi birbirinden farklıdır. Çünkü sesin bir kısmı çevremizdeki maddeler ile karşılaştığında bu maddeler tarafından soğurulur.

Genel olarak ses bir ortamda yayılırken engelle karşılaştığında sesin bir bölümü engel tarafından soğurulur, bir kısmı engelden yansır, kalanı da engelin diğer tarafına geçer. Ses şiddeti soğuruldukça azalır. Örneğin, flütünüzde sesin oluştuğu kısmı bir parça keçe ile kapattığınızda sesi yine duyarsınız. Fakat duyduğunuz sesin şiddeti, keçe ile kapatmadan önceki sesin şiddetinden daha azdır.

Kaynak:Eğitim Sistem

528
306
292
64
77
42
161
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.