Sevinç Eğitim Kurumları bölüm başkanlarının 2020 lgs değerlendirmesi

Sevinç Eğitim Kurumları bölüm başkanlarının 2020 lgs değerlendirmesi
Sevinç Eğitim Kurumları bölüm başkanlarının 2020 LGS değerlendirmesi, Yaklaşık 1,7 milyon öğrencinin girdiği LGS bitti. Uzmanlar LGS sorularını ders ders yorumladı:

SEVİNÇ EĞİTİM KURUMLARI UZMANLARININ LGS DEĞERLENDİRMELERİ ŞÖYLE:
TÜRKÇE:
2020 LGS Türkçe soruları, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilk dönem kazanımlarını içermektedir. İlk dönem kazanımları dışında soru sorulmamıştır. Soruların konu dağılımı 'Sözcükte Anlam, Söz Sanatları, Cümlede Anlam, Paragrafta Anlam, Sözel Mantık- Muhakeme, Görsel ve Grafik Yorumlama, Metin Türleri, Fiilimsi, Yazım Kuralları, Noktalama İşaretleri ve Cümlenin Ögeleri' şeklinde. 2020 LGS Türkçe sorularının sene içinde MEB’in ay ay yayınladığı örnek sorularla örtüştüğü görülüyor. Daha önce de öngörülerimize dayanarak belirttiğimiz gibi görsel yorumu ile sözel mantık kazanımlarının birleştirilerek verildiği sorular göze çarpıyor. Sorularda son zamanlarda MEB’in özellikle üstünde durduğu, soru ile birlikte gerekli öncülü verme üslubu da dikkat çekti. Yine ön plana çıkan bir diğer husus ise görsel ve güncel hayatla ilişkilendirilebilecek soruların bu sınavda da yerini almış olmasıdır. Zorluk derecesi olarak orta zorlukta olduğunu ifade edebiliriz. Zaman alabilecek sorular olmak ile birlikte kısa sürede çözülecek sorularda bulunmaktadır. Kurumumuzun soru üslubu ile örtüşen sorularda okuduğunu doğru yorumlayabilen her öğrencinin sonuca ulaşabileceğini belirtmek isteriz. 

MATEMATİK:
2020 LGS Matematik sorularını beklendiği gibi; çarpanlar ve katlar, üslü ifadeler, kare köklü ifadeler, veri analizi, basit olayların olma olasılığı ve cebirsel ifadeler ve çarpanlara ayırma konuları oluşturdu. Sınav yaklaşık olarak; çarpanlar ve katlar yüzde 15, üslü ifadeler yüzde 20, kare köklü ifadeler yüzde 25, veri analizi yüzde 10, olasılık yüzde 15, cebirsel ifadeler yüzde 15 dağılımıyla uygulandı. Kare Köklü ifadeler ve Üslü İfadeler konularının her konunun içerisinde ek kazanım olarak kullanılabilirliği, bu dağılımda beklenti düzeyinde farklılık yaşanmamasını sağladı. Sorular, geçtiğimiz yılların LGS sorularıyla yapılabilirlik boyutunda paralellik gösterdi. Soruların tamama yakını, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi düşünmeye sevk eden, günlük yaşamla ilişkilendirilmiş, az işlem çok yorum gerektiren sorulardan oluştu. Fakat sınavda işlem gerektiren soruların varlığı da olasılık ve veri analizi konularında özellikle göze çarptı. Sınav geçtiğimiz yılların LGS sorularıyla paralellik göstermenin yanı sıra MEB’in, online süreçte yayımladığı örnek sorular ve il bazında yayımlanan deneme sınavlarıyla da benzerlik taşıdı. Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse, soruların dili net ve anlaşılırdı, beklendiği gibi okuduğunu anlamayı, doğru yorumlamayı ve elbette ki gerekli kazanım pratiği ile temel kazanımları doğru uygulamayı gerektiren bir sınavdı. Okuduğunu anlayıp doğru yorumlamayı gerektiren soruların varlığı, sınav süresinin doğru kullanılmasının önemini bu sınavda bir kez daha gösterdi.

FEN BİLİMLERİ:
2020 LGS fen bilimleri dersinden üç soru mevsimler ve iklim ünitesinden, sekiz soru DNA ve genetik kod ünitesinden, beş soru basınç ünitesinden, dört soru madde ve endüstri ünitesinden sorulmuştur. DNA ve genetik kod ünitesine ağırlık verilmiştir. Sınav MEB’in yayınladığı örnek sorulara ve MEB’in sınırladığı kazanımlara uygun olarak hazırlanmış. Sınavda deneysel verileri inceleyerek sonuca ulaşmayı gerektiren tablo, grafik ve görsel yorumlama gücünü ölçen, dikkat isteyen sorular bulunmaktadır. Soruların dili açık ve nettir. Okuduğunu anlama gücüne sahip öğrencilerin zorlanmayacağı orta seviyede bir sınavdır.

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK:
2020 LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük soruları, birinci dönem konularından müfredata uygun olarak sorulmuştur. Bilgi, kavram ve daha çok yorum ağırlıklı sorulardır. Bir kahraman doğuyor ünitesinden üç, milli mücadele ünitesinden dört, ya istiklal ya ölüm ünitesinden aç soru yer aldı. Seçeneklerde çelişki yaratacak cümle ve kelime bulunmamaktadır. Öğrencilerimizin bilinç düzeyine uygun sorular sorulmuştur. Orta düzeyde bir sınavdır. Dikkatli okuma ve bilgiyi yorumlamaya yönelik bir sınav olduğunu belirtebiliriz.

İNGİLİZCE:
2020 LGS İngilizce soruları MEB müfredat ve kazanımlarına uygundur ve sorular MEB'in belirlediği, öğrencilerin sorumlu olduğu ilk beş üniteden sorulmuştur. Müfredata göre ağırlıklı olarak 'Friendship' ünitesinden üçer soru, kalan ünitelerden birer ikişer adet soru sorulmuştur. Sorular gramer yapısını ölçen değil, okuduğunu anlama, doğru çıkarım yapma becerisini ölçen ve grafik sorularından oluşmaktadır. Sınavda üç adet olumsuz köklü ve bir adet sarmal yapıda soru vardır. Sınav hakkında genel değerlendirmemiz; sınav müfredat dışına çıkılmamış, sarmal yapıda sorulardan oluşmuştur. Soruları dikkatli okuyan ve doğru çıkarım yapan öğrencilerin rahat yapabilecekleri sorulardır. Geçen yıllarda uygulanan sınavlar ile kıyaslandığında kolay bir sınav olduğu yönündedir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ:
2020 LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları orta düzey zorluktadır. Ağırlıklı olarak bilgi değil yorum sorularına yer verilmiştir. Geçen seneye göre paragraf soruları uzun tutulmuştur. Soru  metinleri açık ve anlaşılır bir şekilde hazırlanmıştır. Öğrencilerimize sıklıkla vurguladığımız kavram sorularına (sadaka-i cariye, külli irade ve cüz-i irade ) sınavda yer verilmiştir. Denemelerimizde sıklıkla yer verdiğimiz Hz. Musa sorusu, sınav soruları arasında yerini almıştır.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.