Şeyhülislam, Kazasker ve Kadı ilmiye sınıfı üyelerinin görev ve sorumlulukları

Şeyhülislam, Kazasker ve Kadı ilmiye sınıfı üyelerinin görev ve sorumlulukları
Şeyhülislam, Kazasker ve Kadı ilmiye sınıfı üyelerinin görev ve sorumlulukları hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Şeyhülislam: Dini konularda yüksek yetkilere sahip olan kişiydi. Bir işin dine uygun olup olmadığını belirleyen fetvayı verirdi. Örneğin Osmanlı ordusu için savaştan önce Fetva çıkarırdı. (Günümüzdeki Diyanet İşleri’ne benzetebiliriz. )Divana direkt katılmaz, çağrılırsa giderdi.

600 yıllık Osmanlı tarihinde en meşhur şeyhülislamlardan bazıları şunlardır:
1- Şeyhülislam Yahya Efendi 2- Şeyhülislam Es'ad Efendi 3- Molla Fahreddin Acemi 4- Zenbilli Ali Efendi 5- Molla Hüsrev

Kazasker: Divandaki davalara bakardı. Kadı ve müderrisleri atardı. Şeyhülislam divana direkt üye olmadığından İlmiye sınıfından olması sebebiyle divanda ilmiye sınıfının temsilcisiydi.(Günümüzde Adalet bakanına benzetebiliriz.)

Kadı: Divandaki davalara bakardı. Kadı ve müderrisleri atardı. Şeyhülislam divana direkt üye olmadığından İlmiye sınıfından olması sebebiyle divanda ilmiye sınıfının temsilcisiydi.(Günümüzde Adalet bakanına benzetebiliriz.)

7
2
2
2
3
5
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.