Şeyhülislam ve müftülerin devlet idaresindeki rolü nedir

Şeyhülislam ve müftülerin devlet idaresindeki rolü nedir
Şeyhülislam ve müftülerin devlet idaresindeki rolü nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Şeyhülislam ve müftülerin devlet idaresindeki rolü şudur;

Müftüler ve şeyhülislamlar toplumun inanç ve ibadetleriyle ilgili sorunların çözülmesi ve devlette şeriatın uygulanmasından sorumludur.

Müftüler, belirli davalarda kadıların veya özel kişilerin sorularına dair İslami kaynaklara dayanarak fetvalar hazırlamıştır.

Şeyhülislam dinî hükümleri yorumlamada en yetkili kişidir.

Önemli devlet işlerinde de şeyhülislamın fikir ve düşüncelerinden istifade edilmiş; savaş ilanında, barış yapılmasında, ıslahatların uygulanmasında bile şeyhülislamdan fetva alınmıştır.

Devlet idaresinde dini iradeyi oluşturmak ve yürütmek için görevli olan ve devlet tarafından atanan isimler bulunmaktadır. Bu isimler geçmişte şeyhülislam olarak görev yaparken günümüzde müftüler olarak hizmet vermektedir. Şeyhülislam ve müftüler devlet idaresinde dini rolü olan kişiler olarak bilinmektedir.

Şeyhülislam ve müftüler, dini iradenin ve idarenin gerçekleşmesi için görev alan fetva veren ve dini meselelerin halledilmesini sağlayan bilgili kişiler olarak bilinmektedir.Osmanlı Devleti’nde şeyhülislam ve günümüzde müftüler din konusunda yetkili isimler olarak görev almaktadır. Din insanların sürekli akıl aldıkları ve danıştıkları bir kurumun varlığını da devletin eline bırakmıştır.

1
103
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum