Sıcak yerel rüzgârlar

Sıcak yerel rüzgârlar
Sıcak yerel rüzgârlar hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Etkilediği alanın sıcaklık değerlerini yükselten rüzgârlardır (Harita 14). Kuzey Yarım Küre’de güney sektörlü, Güney Yarım Küre’de ise kuzey sektörlü rüzgârlar sıcak karakterlidir. Akdeniz çevresinde etkili olan başlıca sıcak yerel rüzgârlar şunlardır:

1. Sirokko: Büyük Sahra Çölü'nden Kuzey Afrika ve Güney İtalya’ya doğru esen rüzgârlardır. Bu rüzgârlar estikleri alanlarda kurutucu etki yapar.

2. Hamsin: Mısır ve Libya’daki çöllerden Akdeniz’e doğru esen sıcak ve kuru rüzgârlardır. Akdeniz üzerinden geçerken aldığı nemi, Akdeniz’in kuzey kıyılarına yağış olarak bırakır.

Sıcak yerel rüzgârlar, Ekvator ve çevresinden kaynaklanan rüzgârlardır. Etkiledikleri alanlarda sıcaklığı yükselten rüzgârlardır. Kuzey yarımkürede güneyden, güney yarımkürede ise kuzeyden eserler. Hamsin, sirokko, samyeli dünyadaki sıcak yerel rüzgârlara örnek verilebilir.

Türkiye'de ise lodos, kıble, keşişleme ve fön rüzgârları sıcak yerel rüzgârlardır. Sirokko, Büyük Sahra'dan Kuzey Afrika ve İtalya kıyılarına doğru eser. Akdeniz'den geçerken nem yüklendikleri için İtalya kıyılarına yağış bırakırlar. Hamsin, Büyük Sahra'dan Mısır ve Libya kıyılarına doğru esen sıcak, kuru ve toz yüklü tipik çöl rüzgârıdır. Fön rüzgârları ise dağın iki yamacı arasında önemli bir sıcaklık farkı doğuran rüzgârlardır. Türkiye'de Karadeniz ve Akdeniz kıyıları boyunca uzanan sıradağlarda rastlanır. Ayrıca, İsviçre Alpleri'nde en tipik şekliyle görülür. Bu rüzgârlar çığ düşmesine ve karların erken erimesine neden olur. Havayı kuruttuğu için bazen bitkilere zarar verir.

2
31
4
3
3
3
30
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.