Şiddetin önlenmesinde okul, aile, veli ve öğrenci iş birliğinin gerekliliği

Şiddetin önlenmesinde okul, aile, veli ve öğrenci iş birliğinin gerekliliği
Şiddetin önlenmesinde okul, aile, veli ve öğrenci iş birliğinin gerekliliği hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Şiddetin önlenmesinde gerek aileye ve öğrencilere gerekse okullardaki yönetici ve öğretmenlere çok fazla görev düşmektedir. Öncelikle okullarda suç ve şiddetten uzak ortamlar oluşturulmalıdır. Şiddet türüne bakılmaksızın şiddet olaylarının suç sayılması ve bunun için gerekli yasal altyapının oluşturulması gerekmektedir.
Ayrıca okulda şiddet olayları ortaya çıkmadan önce şiddeti önleyici gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Bunun için;

Okulda; öğretmen, öğrenci, veli ve diğer okul personeli arasında açık bir iletişim ve iş birliği yapılmalıdır. Akran zorbalığı ile karşılaşan öğrencinin ailesi detayları öğrendikten sonra okulda, sınıf öğretmeni ve rehber öğretmenle görüşerek nasıl tedbir alınacağına dair yöntemleri konuşmalıdır.

Öğretmenler çocukları hem derste hem ders dışındaki zamanlarda dikkatle gözlemlemeli, gruplaşmaları ve izole durumdaki öğrencileri incelemeli, gerekirse psikolojik danışmanlık vermelidir.

Aileler çocuklarına daha çok zaman ayırmalı, zorbalık davranışlarına karşı dikkatli, özenli olmalı, ailelerin belli zaman dilimleri içerisinde çocuklarını üzen veya kızdıran arkadaşları olup olmadığını ve bu durumun nasıl olduğunu sormalıdır.
Okul çalışanlarıyla öğrenciler arasında güven verici ve destekleyici bağlar kurulmalıdır.
Okul ortamında şiddetin oluşmasına neden olabilecek fizikî ortamlar tespit edilmeli ve yeniden düzenlenmelidir.
Öğrencilerin, bulundukları ortam içinde gözlenmeleri, onların davranışlarındaki değişimin fark edilmesine ve problem çıkarabilecek olanların belirlenmesine yardımcı olabilir.

Okul etkinlikleri temelde sevgi, saygı, kabul görme, yardımseverlik ve eğlence ihtiyaçlarının doyurulmasına yönelik olmalıdır. Öğrenciler sosyal sorumluluk projelerine dâhil edilmelidir.
Öğrenciler kendilerini ifade etmeye cesaretlendirilmeli ve öğrencilerin görüşleri dikkatlice dinlenmelidir.

Öğretmenler baskıcı cezalandırma yöntemlerinden kaçınmalı, öğrencilere her yönleriyle örnek olmalıdırlar.
Problemli öğrencilerin ailelerine mutlaka rehberlik hizmeti verilmeli, iş birliğine dayalı öğrenmeye özen gösterilmelidir.
Okul kuralları hakkında öğrencilere bilgi verilmeli, bu bilgiler verilirken öğrencilerin kurallara uymaması durumunda karşılaşabilecekleri sonuçlar açık ve net bir biçimde ifade edilmelidir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.