Şimşek ve yıldırım nasıl oluşur

Şimşek ve yıldırım nasıl oluşur
Şimşek ve yıldırım nedir, şimşek ve yıldırım arasındaki fark nedir, şimşek ve yıldırımın nasıl oluştuğunu kısaca açıklayınız

Yıldırım, bulutla yer arasındaki elektrik iletimidir. Bu iletim sonucu büyük bir enerji açığa çıkar; bazen can ve mal kayıplarına neden olur. 

Şimşek, iki bulut arasında elektrik boşalması sırasında gerçekleşen çizgi biçimindeki ışıktır. Yıldırım ise gökyüzü ile yeryüzü arasındaki elektrik boşalmasıdır. Diğer bir deyimle şimşek iki bulut arasında, yıldırım ise gökyüzü ile yeryüzü arasındaki elektrik boşalmasıdır. Yıldırım sırasında çizgisel ışık ve gök gürültüsü meydana gelir.

Kısaca şimşek ve yıldırımın oluşumu

Fırtına olaylarının artması ile bulut içerisindeki negatif olan yük oranı ve de buna bağlı olarak yeryüzündeki pozitif yük oranlarının ayrışması hızı artarak devam eder. Bulut ile yeryüzü arasındaki gerilim yani potansiyel fark arttıkça arada kalmış olan havanın delinme süreci kolaylaşır ve belli bir değere geldiğinde hava delinmesiyle oluşmuş olan iletken kanal boyunca bulut ile toprak arasındaki deşarj başlar.

İki bulut arasında gerçekleşen deşarj olayına şimşek, bulut ve toprak arasında gerçekleşen deşarj olayına da yıldırım denmektedir. Yıldırımların yeryüzüne en iyi etkisi ise, bitkilerin gelişimlerini sağlayabilmeleri için gerekli olan nitrojeni toprağa iletmesidir.

Şimşek: Genellikle kümülonimbus bulutlarında gözlemlenirken stratiform bulutlarında da şimşeğe rastlanmaktadır. Kum fırtınalarında, kar fırtınalarında ve volkanların yaymış olduğu toz ve gaz bulutlarında şimşeklere rastlanabilmektedir. Dünya genelinde kümülonimbus bulutu saniyede 50-100 arası şimşek çakmaktadır. Herhangi bir yağış sonrası 10 mil kadar uzakta bile şimşek çakması olayları gerçekleşebilmektedir. Şimşekler art arda kırkın üzerinde zigzag şekildeki çakışlardan da oluşabilmektedir. Yıldırım, yeryüzü ve bulut arasında oluşabilecek en tehlikeli şimşek çeşididir.

118
116
119
116
119
118
116
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.