Simya neden bir bilim değildir

Simya neden bir bilim değildir
Simya neden bilim sayılmaz, simya neden bir bilim değildir, simyanın bir bilim dalı olamamasının nedenleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Simya, gizem ve gizlilik içinde eski bir uygulamadır. Uygulayıcıları (simyacılar) temel olarak binlerce kişinin yıllardır hayallerini ele geçiren bir arayışa dönüşmesini sağladı. Ancak simya hedeflerinde sadece değersiz metalleri altına çevirmeyi değil büyük bir sınırın daha da ötesine geçildi.

Simya, etrafımızdaki her şeyin bir tür evrensel ruhaniyet içerdiği ve metallerin yalnızca yaşamak için değil, aynı zamanda Dünya'nın içinde de büyümeye inanıldığı karmaşık bir ruhani dünya görüşüne dayandırıldı. Kurşun gibi bir baz veya ortak metal bulunduğunda, basitçe altın gibi daha yüksek metallerin ruhsal ve fiziksel olarak olgunlaşmamış bir formu olduğu düşünülmüştür. Simyacılar için metaller, Periyodik Tabloyu dolduran tek madde değildi, aksine, aynı şeyi, ruhsal mükemmelliğe giden yolda gelişimin veya saflığın farklı aşamalarındaki aynı şeydi.

Simya geçmişte insanların ölümsüz olma istekleri üzerine ortaya çıkmış bir çalışma alanıdır. Bu çalışmaları yapan insanlara simyacı adı verilir. Yaptıkları çalışmada o günlerde "element" adını verdikleri bazı maddeleri karıştırıyor ve ölümsüzlük iksirini icat etmeye çalışıyorlardı. Aynı zamanda tüm metalleri altına çevirecek bir yöntem araştırıyorlar ve sonsuz zenginliği elde etmek istiyorlardır. Hatta altın ve ölümsüzlük bir şekilde birbirine benzetiliyordu.

Kimya biliminin ortaya çıkmasında büyük etkileri olmasına rağmen; simya, bir bilim dalı değildir. Bunun birçok sebebi vardır. Bunları sıralayacak olursak :

  • Simya deneme yanılma yöntemi ile ilerleyen bir çalışma alanıdır. Hiçbir bilimsel temele dayanmaz.
  • Hiçbir sistematik bilgi içermez.
  • Bilgi birikimi yoktur. Bir sonraki çalışmaya bilgi aktarılmaz.
  • Yapılan çalışmaların teorik bir temeli yoktur.
  • Herhangi bir ölçme yoktur.
  • Çalışmalar istenilen sonucu vermemiştir. Ölümsüzlük iksiri veya her şeyi altına çevirecek bir iksir bulunamamıştır.
  • Deneme yanılma yoluyla bilgilerin elde edilmeye çalışılması
  • Sistematik bir bilgi birikiminin sağlanamaması
  • Teorik temellerinin olmaması ve deney sonuçlarının test edilememesi

3298
3313
696
462
1198
559
2588
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum