Simyacıların sınama yanılma yoluyla bulduğu maddelerin neler olduğunu ve bu maddeleri hangi amaçla kullandıkları

Simyacıların sınama yanılma yoluyla bulduğu maddelerin neler olduğunu ve bu maddeleri hangi amaçla kullandıkları
Simyacıların sınama yanılma yoluyla bulduğu maddelerin neler olduğunu ve bu maddeleri hangi amaçla kullandıkları konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Simya, Kimya başta olmak üzere modern biliminin temelini atan felsefe disiplinine ait bir terimdir. Sınama yanılma yoluyla bulunan maddeler olduğundan ve teorik temellere dayanmadığı için bilim dalı olarak sayılmamaktadır. Simyacılar deneyledikleri bir çok madde ile bilim dünyasına katkıda bulunmuştur. Bu maddelerden örnekler verecek olursak;

  • Tuz: Tuzlu olan bir yere et parçası düşmesi ile tadının daha iyi olması sonucu keşfedilmiştir. Hayvansal tüm alanlarda kullanılmıştır; dericilik, besicilik ve gıda gibi. Sonrasında Simyacı Cabir Bin Hayyan, yemek tuzunu damıtarak, tuz ruhu ve vitrioli elde etmiştir.
  • Cam: Fenikeli denizcilerin kumsal yiyeceklerini ısıtmak soda toprakları kullandıklarında bulurlar. Soda toprakları, ateş, kum ve deniz hayvanlarının kireç kabuklarının erimesi ile cam oluşur.
  • Pirinç: Bakırı altına çevirmeye çalışırken bulunmuştur. Sert ve kolay işlendiğinden dolayı günlük hayatlarında sıkça kullanmaya başlamışlardır.
  • Kükürt dioksit gazı: Kükürt tozunu açık hava da yaktıklarında mikropları öldürdüğünü bulmuşlardır. Daha sonra bu maddeyi tıp alanında ve boyanan kumaşların renginin ağartılmasında kullanmışlardır.

102
5
4
4
4
4
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.