Sınav kaygısının nedir

Sınav kaygısının nedir
Sınav kaygısı nedir ve sınav kaygısıyla nasıl başa çıkılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sınav nedir;

Öğrencinin bir derste öğretilen konuları öğrenip öğrenmediğini ölçmek, öğrencileri bir üst eğitim kurumuna yerleştirebilmek veya eksikleri fark edebilmek için yapılan yazılı, sözlü veya uygulamalı olabilen bir işlemdir. 

Sınav kaygısı nedir;

Sınav öncesinde, esnasında ve sonrasında yaşanabilen korku, endişe ve rahatsızlık halidir.

Sınav kaygısı nedir, sınav kaygısının belirtileri nelerdir?

Sınav kaygısı; sınav öncesinde, esnasında ve sonrasında yaşanabilen korku, endişe ve rahatsızlık halidir. Bu kaygının temelinde öğrencinin sınavla ilgili aşırı endişeleri, sınava yüklediği anlamlar ve varsayımlar yatar; “Ya sorular çok zorsa.”, “Bu sınavda başarısız olursam biterim.” veya “Sınavım kesin kötü geçecek.” gibi. Sınav kaygısı, tüm kaygı durumlarında olduğu gibi kendini fiziksel belirtilerle de gösterir. Karın ağrısı, mide bulantısı, titreme ve bayılma bunlardan bazılarıdır. Sınav kaygısının davranışsal bileşeni ise öğrencinin potansiyelini kullanamaması, sınavı bitirmeden terk etmesi, ders çalışmayı ertelemesi, dikkatini toplayamaması, çalıştığı konuyu anlayamaması, öğrendiklerini unutması olarak ortaya çıkabilir.

Sınav kaygısının nedenleri;

》Öğrencinin sınav sonucuna gerçekçi olmayan anlamlar yüklemesi,
》Istediği sonucu alamazsa sevilmeyeceğini düşünmesi, 
》Herkesin kendisini değerlendireceğinden korkması,
》Kendinden beklentisinin aşırı yüksek olması, 
》Sebebi olmadığı halde başarısız olacağından korkması 

Sınav kaygısı ile nasıl başa çıkılır?

Belirli bir düzeyde sınav kaygısı, öğrenciyi harekete geçirmesi ve motive etmesi için gereklidir. Sınavlara giren birçok öğrenci benzer endişeleri hisseder. Ancak sınav kaygısı aşırı olup öğrencinin performansını engellediğinde bazı önlemler alınmalıdır. Sınav kaygısı için öneriler; sınav öncesi, sınav esnası ve sınav sonrası için olacak şekilde gruplandırılabilir.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.