Sindirilmiş besin parçacıklarının ince bağırsaktan kana geçişine ne ad verilir

Sindirilmiş besin parçacıklarının ince bağırsaktan kana geçişine ne ad verilir
Sindirilmiş besin parçacıklarının ince bağırsaktan kana geçişine ne ad verilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sindirilmiş besin parçacıklarının ince bağırsaktan kana geçişine emilim adı verilir. İnce bağırsak, daha sonra emilime uğramayan besinleri kalın bağırsağa yollar. Sindirim yolculuğu kalın bağırsağın ardından anüse geçer ve son bulur.

İnce bağırsakta gerçekleşen emilim, villus adı verilen kıvrımlı yapılar ile gerçekleşir. Daha küçük kıvrımlara sahip olanlara ise mikrovillus adı verilir. Kıvrımlı olmasının sebebi, yüzey alanını artırıp emilimin daha verimli olmasına zemin hazırlamasıdır.

Madde geçişlerinden hatırladığımız aktif taşıma, ince bağırsaktan kana geçen besinlerin yaptığı geçiş işlemidir. Bu sebeple villus ve mikrovilluslar mitokondri açısından zengin yapılardır.

Villusların içerisinde lenf damarları ile kan damarları bulunur. Besin içeriğine göre ve vücudun ihtiyacına göre hangi damarlar aracılığı ile kana taşınacağını belirler.

15
618
76
20
146
2
51
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.