Sindirim sistemi organları nelerdir

Sindirim sistemi organları nelerdir
Sindirim sistemi nedir, sindirim sistemi organları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sindirim sisteminin ana görevi, yiyeceklerden enerji alarak, vücudun çalışmasını sağlamaktır. Sindirim sistemi, yiyeceklerden enerji almakla kalmaz, onların vücudun dışarısına atılmasına da olanak tanır.

Ağız: Besinlerin dişler yardımıyla koparılıp parçalanarak mekanik sindirimin yapıldığı, içerisinde enzim bulunan tükürük salgısıyla ıslatılarak kimyasal sindirimin yapıldığı yerdir.
Yutak: Ağız ve burun boşluğuyla yemek ve soluk borusunun birleştiği yerdir. Besinler yutak sayesinde ağızdan buruna iletilir.
Yemek borusu: Yutaktan gelen besinleri yapısında bulunan kaslar yardımıyla mideye göndermekle görevlidir.
Mide: Yapısında bulunan kaslar sayesinde besinlerin çalkalanarak çorba kıvamına gelmesini sağlar. Böylece besinlerin mekanik sindirimi gerçekleşmiş olur. Ayrıca ürettiği enzimle besinlerin kimyasal sindirimini gerçekleştirir.
İnce bağırsak: Besinlerin sindirimi ince bağırsakta salgılar sayesinde devam eder. Besinlerin kimyasal sindirimini gerçekleştiren bu salgılardan bir kısmı ince bağırsakta üretilirken, bir kısmı pankreas tarafından üretilir. Karaciğerde üretilen safra salgısı da besinlerin sindirimini sağlar. Pankreas ve karaciğerde üretilen bu salgılar kanallar yardımıyla ince bağırsağa taşınır. Besinler ince bağırsakta en küçük birimlerine kadar ayrılıp kana karışır. Bu olaya emilim denir. İnce bağırsak sindirim sisteminin en uzun bölümüdür. Besinler bu uzun bölümden geçerken emilim gerçekleşir. Ayrıca emilim yüzeyinin genişlemesi için ince bağırsağın iç yüzeyinde parmağa benzeyen çok sayıda girinti ve çıkıntı bulunmaktadır. Sindirilmiş besinler bu girinti ve çıkıntılardan oluşan özel yapılar aracılığıyla kana karışır.
Kalın bağırsak: İnce bağırsak gibi uzun değildir. İç kısmında girinti ve çıkıntılarda yoktur. Kalın bağırsakta besinlerden kalan suyun emilimi gerçekleşir. Besin maddelerinin hücrelere geçecek kadar parçalanmayan bölümleri atık madde olarak anüse gönderilerek vücuttan uzaklaştırılır. Bunun yanında kalın bağırsakta bulunan bazı bakteriler çeşitli vitaminler üreterek beslenmeye katkıda bulunurlar.

3
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.