Sıralı cümle örnekleri

Sıralı cümle örnekleri
Sıralı cümle nedir, yapısına göre bağımsız ve bağımlı sıralı cümle örnekleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sıralı Cümle : En az iki yüklemi olan cümlelerdir. Bu tür cümlelerde mutlaka ortak bir öge vardır. İki cümle virgülle ayrılır.

  • Sazı duvardan indirdi, çaldı. (Özne ortak)
  • Yaşlı adam buraya geldi, sizi sordu. (Özne ortak)
  • Yazın Antalya’ya gider, orada gezerdik. (Özne ve zarf tümleci ortak)

Sıralı cümle dil anlatım konuları arasında yer alan ve doğru cümle kurmak için önemli konulardan bir tanesidir. Sıralı cümleler ikiye ayrılmaktadır. Bağımlı sıralı cümle ve bağımsız sıralı cümledir. Sıralı cümle nedir sorusunu biraz daha açacak olursak şu şekilde ifade edebiliriz. Yüklemleri farklı olan ve birbiri ardına virgül veya noktalı virgül ile sıralanan cümlelere denilmektedir. Her ne kadar yüklemleri farklı olsa da bazı ögeleri aynı olabilmektedir. Cümleler aynı yer ve zamanda gerçekleşebilmektedir.

Bağımlı Sıralı Cümle Nedir?

Sıralı cümle kategorisinden biri olan bağımlı sıralı cümle türüdür. Bağımlı sıralı cümleler cümle içinde ortak öğelere sahip cümlelerdir. Bu cümlelerde cümle içinde iki farklı yüklem vardır ama özne, nesne, zarf tümleci ya da zaman öğelerinden bir ya da ikisi ortaktır.

Öğelerinin ortak olmasının dışında anlam bakımından da birbirlerine bağlı cümlelerdir. Bağımlı sıralı cümleler ayrı kullanıldığında da anlamı bulunan bir araya geldiklerinde de anlam ilişkisi içinde bulunan aynı zamanda ortak öğeleri olan cümlelerdir.

Bağımsız sıralı cümle nedir

Bağımsız sıralı cümle yapısı bağımlı cümleden farklı olarak öğeleri ayrıdır. Bu cümleler anlam bütünlüğü olarak birbirini tamamlasa da yüklemleri ve cümlenin diğer öğeleri ayrıdır. Bu cümleler noktalı virgül ya da virgül yardımıyla birbirlerinden ayrılmaktadır. Bağımsız sıralı cümleler tek başlarında kullanıldığında anlamlı olan bir araya geldiklerinde de anlam bütünlüğü oluşturan cümlelerdir. Cümle içerisinde ortak öğeleri bulunmamaktadır. Cümle çözümlenmesi istendiğinde öğeleri ayrı bir şekilde değerlendirilmektedir.

Sıralı cümle örnekleri

Sıralı cümlelerin iki farklı türde incelendiğini biliyoruz. Bağımlı sıralı cümle ve bağımsız sıralı cümle örnekleri aşağıda verildiği gibidir:

  • El yarası geçer, dil yarası geçmez. (Atasözü) (Bağımsız sıralı cümle)
  • Herkes yanlış yapabilir; hüner yanlışlardan yararlanabilmektedir. (Sabahattin Eyüpoğlu) (Bağımsız sıralı cümle)
  • Yahya Kemal'de her şey ciddiydi ve eskiye doğru giderdi. (Yahya Kemal Beyatlı) (Bağımlı sıralı cümle)
  • Aldığı çikolatayı beğenmedi, yerine bıraktı. (Bağımlı sıralı cümle)

1
104
1
26
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.