Sıvıların kılcallık etkisine ve yüzey gerilimine örnek olarak günlük yaşamda gözlemlediğiniz olaylar nelerdir

Sıvıların kılcallık etkisine ve yüzey gerilimine örnek olarak günlük yaşamda gözlemlediğiniz olaylar nelerdir
Sıvıların kılcallık etkisine ve yüzey gerilimine örnek olarak günlük yaşamda gözlemlediğiniz olaylar nelerdir, örnek veriniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kılcallık bir sıvının çapı küçük olan boruların içinde yükselmesi ya da alçalması olayıdır. Bu olayının nedeni hem sıvı molekülleriyle borunun yapıldığı malzemenin molekülleri arasındaki adezyon hem sıvı molekülleri arasındaki kohezyon kuvvetidir. Bitki ve ağaçlar topraktan su çekmesi, peçete ve havluların suyu emmesi, gözyaşının, gözyaşı kanalları ile uzaklaştırılması, eriyen mumun iplikte yükselmesi kılcallık olayına örnek olarak verilebilir.

Sıvının üst katmanının esnek bir zara bürünmesi olayına yüzey gerilimi denir. Su üzerinde duran su örümceği, yaprağın suya batmadan su üzerinde sürüklenmesi yüzey gerilimine örnek olarak verilebilir.

21
4
4
3
4
1
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.