Sıvıların uyguladığı basınç nelere bağlıdır

Sıvıların uyguladığı basınç nelere bağlıdır
Sıvıların uyguladığı basınç nelere bağlıdır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Cisimlerin temas ettikleri yüzeylere uyguladıkları basınç bazı fiziksel değerlere göre değişebilmektedir. Bu değerler sıvılar için ayrı, katılar için ayrı ve gaz maddeler için de ayrı olarak ele alınmaktadır. Gazlarda maddenin yoğunluğu, sıcaklığı, mol miktarı ve hacmi bunda etkili olmaktadır. Katılarda ise yüzey alanı ve ağırlık ön plana çıkmaktadır.

Sıvıların uygulamış olduğu basınç ise sıvı kabının derinliğine, sıvının yoğunluğunu ve yer çekimi ivmesine bağlı olarak değişmektedir. Dünya üzerinde yer çekimi ivmesi deniz seviyesinde ve normal şartlar altında kabul edildiğinden kabın derinliği ve sıvının yoğunluğu belirleyici fiziksel etkenler olarak kullanılmaktadır. 

1. Sıvı basıncı, sıvının derinliğine (h) bağlıdır. Derinlik arttıkça sıvı basıncı da artar. 
2. Sıvı basıncı, sıvının öz kütlesine (yoğunluğuna) (d) bağlıdır. Yoğunluğu büyük olan sıvının basıncı da büyük olur. 
3. Sıvı basıncı, yer çekimi ivmesine (g) bağlıdır. Cisimlerin ağırlığına neden olan şey, cismin bulunduğu yerin yer çekimi ivmesidir.

Sıvıların derinliği arttıkça basınç da artacağı için, baraj duvarlarının tabanları üst kısımlarına göre çok kalın yapılır. 

  • Bir kaptaki sıvı basıncı kabın genişliğine bağlı değildir 
  • Sıvı basıncı, kabın şekline ve kaptaki sıvı miktarına bağlı değildir

1353
507
407
442
660
161
273
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.