Şivlilik nedir, ne zaman kutlanır

Şivlilik nedir, ne zaman kutlanır
Şivlilik nedir, ne zaman kutlanır, Şivlilik nerede yapılır, Osmanlı dönemi öncesinden bugüne uzanan üç aylar geleneği nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Şivlilik, Konya’da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecede ve Regaip Kandili sabahı çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneğidir. Konya’da bu güne “ilk namaz” adı da verilir. Üç ayların gelişi yediden yetmişe tüm ilde coşku ile karşılanır.

Üç ayların başlaması ve Regaip Kandili'ni kutlamak amacıyla çocuklar her yıl kandil sabahı erken saatlerde gruplar halinde şekerleme toplamak için sokakları dolduruyor.

Şivlilik kutlamaları, Fener Alayı ile başlar, yani Şivlilik sabahının 1 gece öncesi yani Çarşamba akşamında. Akşamın karanlığı çöker çökmez akşam yemeğini yiyen tüm çocuklar ve aileleri ellerinde küçük fenerlerle sokağa dökülürler, yaşça biraz daha büyük olanların ise meşaleler alırlar.

Fener alayı gecenin geç saatlerine kadar devam eder. Sonra herkes evine dağılır, erken kalkmak için hazırlanılır. Çocuklar, Regaip Kandili günü ise sabah erkenden hazırlanır ve sokak başlarında toplanarak ilk kapıdan başlamak üzere kapıları birer birer çalarak açılmasını beklerler,

hep bir ağızdan ve tempo ile şu maniyi söylemeye başlarlar;

'Şivli şivli şişirmiş,
Erken kalkan pişirmiş,
İki çörek bir börek,
Bize namazlık gerek.
Şivlilik...'

Her aile bütçesine göre öncede hazırladıkları yiyecekeri zillerini çalan çocuklara ikram ediyor. Gruplar halinde ev ve dükkanları gezen çocuklar, taşıdıkları poşetleri doldurmanın mutluluğunu yaşıyor.

1
1
1
1
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.