Siyasi olayların göçe etkisi

Siyasi olayların göçe etkisi
Siyasi olayların göçe etkisi hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Göç, toplumun sosyal, kültürel, ekonomik, politik vb. bünyesi ile yakından ilişkili ve onu derinden etkileyen bir sosyal olaydır. Bir ülkede yaşanan siyasi olaylar da göçü doğrudan etkileyen faktörlerdendir. Ülkedeki siyasi istikrarsızlık göçü etkiler.

Sosyal ve siyasi nedenli göçlerden bir diğeri mülteci göçleridir. Mülteci, 1951 Cenevre Sözleşmesi’ne göre “Irkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri yüzünden zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korumasından yararlanamayan ya da söz konusu korku nedeniyle yararlanmak istemeyen yahut tabiiyeti yoksa ve bu tür olaylar sonucu önceden yaşadığı ikamet ülkesinin dışında bulunan, oraya dönemeyen veya söz konusu korku nedeniyle dönmek istemeyen kişi.” olarak tanımlanmaktadır.

Ülkeler arasındaki savaşlar ve ülke içindeki çatışmalar sonucunda birçok ülkeye sığınan çok sayıda mülteci bulunmaktadır. Örneğin 1991’de başlayan Körfez Savaşı’ndan sonra yarım milyon Iraklı Türkiye’ye, yaklaşık bir milyon Iraklı ise İran’a sığınmıştır. 2011’de başlayan Suriye’deki iç savaştan dolayı çok sayıda Suriyeli göçmen ülkemize sığınmıştır. Bu sığınma belirli aralıklarla gerçekleşen göç dalgaları şeklinde gerçekleşmiştir. 2017 yılının sonunda ülkemize sığınan Suriyeli göçmenlerin sayısı 3 milyonu aşmıştır. Göçler, isteğe bağlı ve zorunlu göçler olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Zorunlu göç türlerinden biri mübadele göçleridir. Bu tür göçler, devletler arasındaki antlaşmalara bağlı olarak nüfus değişimi şeklinde gerçekleşmektedir.

9
9
80
9
9
9
10
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.