Sizce ailede huzur ve mutluluk için nelere dikkat edilmesi gerekir

Sizce ailede huzur ve mutluluk için nelere dikkat edilmesi gerekir
Sizce ailede huzur ve mutluluk için nelere dikkat edilmesi gerekir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İslâm, âileye çok büyük bir ehemmiyet atfeder. Âileler cemiyetin tohumları mesabesindedir. Tarihî bir gerçektir ki; sağlam temeller üzerine inşâ edilen âileler, cemiyet yapısını koruyup güzelleştirirken; bozuk münâsebetlerle veya yanlış şekilde kurulmuş yuvalar cemiyeti çökertir.

Bu açıdan İslâm, koyduğu muhabbet ve hak ölçüleri itibarıyla mes’ud ve dengeli bir âile yapısı tesis eder. Yâni âile ile, huzur ve seâdeti hedefler. Öyle ki: “Kişinin cenneti evidir…” buyurulmuştur.

Böyle bir yüksek anlayış ve yapı da, elbette yüksek ölçü ve muhabbet üzerine meşru temeller ile mümkün olacağından İslâm, işe nikâh gibi ulvî bir ahidleşme ile başlar. Yâni her iki tarafın Allâh huzurunda birbirlerine Allâh adına belirli sözleri vermelerini şart koşar. Eskilerin ifadesiyle: “Nikâhta keramet vardır.” denilmesi, mes’ud ve huzurlu bir âilenin tesisinde nikâhın ehemmiyeti için kâfî bir ifadedir. Çünkü nikâh dışı beraberlikler, hem insan rûhu hem de cemiyet açısından sadece bir hüsran ve çöküştür.

1- İletişim; Gözünüzün önüne bir aile getirin. Yorgun eve gelmiş ebeveynler televizyon karşısında uzanmış, göz kapaklarının düşmesini bekliyorlar. Çocuklar ellerinde telefon dış dünya ile bağlantılarını koparmışlar. Çoğumuza tanıdık gelen bu sahnedeki eksik olan şey, iletişimdir. İyi bir iletişim, mutlu aile olmak için ilk atacağınız adım olmalıdır.

2- Dışarının olumsuzluğunu eve taşımayın; İş yerinde veya okulda ne olduysa oldu. Bu negatif durumları evin kapısından girdiğiniz andan itibaren unutun. Kendi problemlerinizle başa çıkmanın yollarını bulmalısınız. Ailenizi ağlama duvarı değil, destek payandası olarak görün.

3- Kararları beraber alın; Ailenin geleceği ile ilgili önemli kararlar alınacağı zaman, gizli saklı bir şekilde odaların köşelerinde, kısık sesle değil, ailenin hep beraber olduğu bir zamanda herkesin fikrini söyleyebileceği bir ortamda konuşun. Düşüncesini özgürce paylaşabilen insan, mutlu insandır ve böyle bir konuşmadan aileyi mutsuz edecek bir sonuç çıkma ihtimali azdır.

4- Birbirinizin yaşam alanına saygı duyun; Artık küçük evlerde yaşıyoruz ve dar ofislerde çalışıyoruz. Ülkemizde yaşam alanı kavramı çok gelişmediğinden bu durumla baş etmek iyiden iyiye zorlaşmaya başladı. Aynı fikirlerin paylaşımında olduğu gibi alan paylaşımında da özgür olduğunu hisseden aile bireyleri, yaratıcı olmaktan çekinmeyerek, günlük yaşamlarında kendilerine ait bir dünya kurabilecektir.

5- Her zaman rahat ve şık olun; Kimse eve geldiğinde gergin ve dağılmış insanlar görmek istemez. Bu görüntü ilk başta kişinin kendisine olan güvenini kırar. Rahat, şık ve bakımlı olmak hayata pozitif bakmanın ve olumlu enerjiler yaymanın ilk adımıdır. Çocuklar için de iyi bir örnek oluşturarak ve kendilerine değer vermelerini sağlayabilirsiniz. Değerli hissetmek mutluluğu peşinden sürükleyecektir.

6- Evde kütüphane oluşturun; İşte çok eskilerden beri değişmeyen kural. Mutluluk söylenenin aksine cahil kalmakla değil, araştırıp öğrenmekle, sorgulayıp fikir edinmekle gelmektedir. Ne kadar çok okursanız, dünyaya karşı o kadar çok farkında ve duyarlı olursunuz. Ne kadar çok zamanınızı ekrana bakarak geçirirseniz, kendinizi o kadar çok hapsedilmiş, güçsüz ve etkisiz eleman gibi hissedersiniz. Aslında mutluluğun sırrı bu basit matematikte gizlidir.

1069
596
1162
110
103
149
1218
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum