Sizce insan nasıl bir varlıktır, insanın nitelikleri nelerdir

Sizce insan nasıl bir varlıktır, insanın nitelikleri nelerdir
Sizce insan nasıl bir varlıktır, insanın nitelikleri nelerdir, Arkadaşlarınızla tartışınız.

Soru : Sizce insan nasıl bir varlıktır, insanın nitelikleri nelerdir, Arkadaşlarınızla tartışınız.

Cevap : Bütün insanları yoktan var edip yaratan, sayısız nimetleriyle yaşatan Allah Teâlâ, insanları en güzel bir şekilde, en güzel bir biçimde yaratmıştır. Rabbimiz Allah (c.c.) bunu belirtiyor:

“Biz insanı en güzel biçimde yarattık.”
“(Resûlüm!) De ki sizi yaratan, size kulaklar, gözler ve gönüller veren ancak O’dur.”
“Sizi şekillendirdi ve şekillerinizi de güzel yaptı.”

İnsan: Akıllı bir varlıktır. İnanan bir varlıktır. İnsan, akıl sahibi, bilinçli, özgür iradesi olan, duygusal varlık, sosyal, ahlaki bilince sahip, yaratıcı, dil yeteneğine sahip, toplumsal ve kültürel bir varlıktır. Ayrıca öğrenme kabiliyetine sahiptir.

İnsanın en güzel şekilde yaratılmasının anlamı şudur:

Ona en iyi biçim ve diğer mahluklardan daha iyi özellikler verilmiştir. Ayrıca insan düşünce, anlayış, ilim, akıl gibi yüksek kabiliyetlerle donatılmıştır. Öyle ise “insan” ne demektir?

“İnsan” kelimesinin, temel olarak iki sözcükten türediğinden söz edilir. Bunlardan biri “üns” kelimesidir. “Üns” ünsiyet, dostluk, yakınlık demektir. Bu, bir taraftan insanın başka insanlara karşı yakınlığını, bir taraftan da Allah’a tüm varlıklardan daha çok olan yakınlığını ifade eder.

İnsan kelimesinin, bir de “n-s-y” unutmak fiilinden geldiği söylenmektedir. Bu durumda insan, unutkan bir varlık demektir. Kur’ân-ı Kerim de, insanın unutkan oluşunu şöyle vurgulanmaktadır:

“And olsun, önceden Âdem’e ahid verdik de unuttu ve onu azim sahibi bulamadık.”

33
7
43
3
53
3
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.