Sizce kum taneleri arasından altın parçalarını ayırmada yararlanılan bu yöntemde, maddenin hangi özelliğinden yararlanılmaktadır

Sizce kum taneleri arasından altın parçalarını ayırmada yararlanılan bu yöntemde, maddenin hangi özelliğinden yararlanılmaktadır
Sizce kum taneleri arasından altın parçalarını ayırmada yararlanılan bu yöntemde, maddenin hangi özelliğinden yararlanılmaktadır? Sizin de buna benzer bir yöntem kullandığınız oldu mu konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Sizce kum taneleri arasından altın parçalarını ayırmada yararlanılan bu yöntemde, maddenin hangi özelliğinden yararlanılmaktadır? Sizin de buna benzer bir yöntem kullandığınız oldu mu

Ödev cevabı kısaca : Bu yöntemde maddenin yoğunluk farkından yararlanılmaktadır. Altın, kumdan çok daha yoğundur. Leğeni sallandığında, altın parçacıkları kum taneciklerinden daha hızlı bir şekilde aşağıya doğru çöker ve kum tanelerinden ayrılır. Bu nedenle altın, kumun üzerinde kalır. Benzer bir yöntem olarak, yoğunluk farkına dayalı ayrıştırma veya ayırma yöntemleri laboratuvarlarda ve endüstride sıkça kullanılır. Örneğin, kimya laboratuvarlarında sıvı karışımları, katıların yoğunluklarına göre ayrıştırılabilir. Bunun yanı sıra, endüstride altın madenciliği gibi işlemlerde de yoğunluk farkı kullanılarak madde ayırma işlemleri gerçekleştirilir.

Kum taneleri arasından altın parçalarını ayırmada kullanılan yöntem, altının diğer maddelerden farklı bir özelliği olan yoğunluğundan yararlanır. Altın, diğer maddelere göre daha yoğundur. Bu nedenle altın, kum gibi hafif maddelerden kolayca ayrılabilir. Bu işlem, çoğunlukla suyun kullanıldığı bir teknik olan yerçekimi ayırma (gravite yoğunlaştırma) yöntemi ile gerçekleştirilir. Kum ve altın karışımı suya eklenir, ardından su sallandığında altın daha hızlı çökerken kum yavaşça çöker veya yüzeye çıkar. Böylece altın ayrıştırılabilir.

0
0
0
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.