Size ait özel bilgilerin sosyal medyada paylaşılması hangi hakkınızın ihlal edildiğini gösterir

Size ait özel bilgilerin sosyal medyada paylaşılması hangi hakkınızın ihlal edildiğini gösterir
Size ait özel bilgilerin sosyal medyada paylaşılması hangi hakkınızın ihlal edildiğini gösterir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsanların kendilerine ait bilgiler, kişisel bilgiler olarak mahrem bilgiler anlamına gelir. Kişiler verilerin ve bilgilerin korunması kanuni bir hak ve sorumluluk olarak bilinmektedir. Kişilere özgü ve özel bilgilerin sosyal medyada paylaşılması çok tehlikeli ve yasaktır. Bu durum bazı hakların ihlali ve sorumlulukların yerine getirilmemesi anlamına gelmektedir.

Size ait özel bilgilerin sosyal medyada paylaşılması özel hayatın gizliliği hakkının ihlal edilmesi anlamına gelmektedir. Bu bir suçtur. Kanuni olarak yaptırım gerektirir. Bu yaptırım da ceza olarak paylaşan kişileri mahkum eder. Bu nedenle sosyal medyayı kullanırken çok dikkatli olmak gerekir.

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun cezası, TCK md. 134/1 ve md.134/2’de suçun basit ve ağır hali olmak üzere iki ayrı fıkrada düzenlenmiştir.

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun basit şeklinin cezası TCK md. 134/1’de ilk cümlede 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olarak düzenlenmiştir. Suçun basit şekli işlenirken ses veya görüntü kaydedilmesi halinde, ilk cümlede ifade edilen 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, aynı maddenin ikinci cümlesi gereği bir kat arttırılarak suçu işleyen faile 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilir.

Suçun basit şekli için örnek vermek gerekirse, bir kimsenin yatak odasını gizlice izlemek 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, görüntüleri kaydetmek 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasını gerektirir.

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun ağır şekli, yani ses veya görüntülerin ifşa edilmesi suçunun cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapistir. İfşanın basın yayın veya internet yoluyla yapılması halinde de aynı ceza uygulanır.

3
13
2
4
5
1
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.