Sizin bulunduğunuz yerde vefat eden kişiyi ahirete uğurlama esnasında ve sonrasında ne gibi uygulamalar yapılmaktadır

Sizin bulunduğunuz yerde vefat eden kişiyi ahirete uğurlama esnasında ve sonrasında ne gibi uygulamalar yapılmaktadır
Sizin bulunduğunuz yerde vefat eden kişiyi ahirete uğurlama esnasında ve sonrasında ne gibi uygulamalar yapılmaktadır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İslam dini, vefat eden kişi için Müslümanlara bazı görev ve sorumluluklar yükler. Çünkü İslam’da insanın ölüsü de saygıya layıktır. Bu saygı bir yönüyle ölünün yakınlarına bir teselli mahiyeti taşırken diğer yönüyle de ölümün yokluk olmadığını anlatmak amacına yöneliktir. İnsan, bu dünya açısından ölmüştür fakat başka bir âlem için yeniden doğmuştur. Ölünün âdeta yeni doğmuş bir bebek gibi yıkanması ve kefenlenmesi bu yeni doğuşu sembolize eder. Cenazenin yıkanması, kefenlenmesi, cenaze namazının kılınması, defin için gerekli işlemlerin yapılması, taziyede bulunulması, dua edilmesi vb. bütün bunlar, Müslümanlar üzerine farz-ı kifâye olan görevlerdendir. Bu görevleri Müslümanların bir kısmı yerine getirdiği zaman, diğerlerinin üzerinden sorumluluk kalkar. Fakat kimse yerine getirmez ise herkes sorumlu olur. Ölen kimsenin kabre konulmasından önce ve sonra yapılan işlemler, Hz. Peygamber (s.a.v.) tarafından bizzat uygulanan, sünnet ile sabit olan uygulamalardır.

Kişi ruhunu teslim edince gözleri kapatılır, çenesi bağlanır, üzerine bir örtü çekilir. Ölüm olayı onu tanıyanlara ve çevreye duyurulur. Daha sonra İslam dininin öğütleri ve bu öğütlerin kültürümüz içindeki biçimlenişine göre ölen kimse öte dünyaya uğurlanırken bazı uygulamalar yapılır. Ölen kimsenin öte dünyaya uğurlanması sırasında ve sonrasında, ülkemizde çeşitli bölgelere göre değişen uygulamalar vardır. Ancak yapılan uygulamalardaki ortak noktalar; ölünün yıkanıp kefenlenmesi, vasiyet ve borçlarının yerine getirilmesi, cenaze namazının kılınması, Kur’an okunması, dua edilmesi, ailesine taziyede bulunulması ve ölünün arkasından hayır yapılması vb. uygulamalardır.

2
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.