Sodyum karbonat (Na2CO3) nedir

Sodyum karbonat (Na2CO3) nedir
Sodyum karbonat (Na2CO3) nedir, sodyum karbonat ne işe yarar bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Soda, sodyum karbonat dekahidratın (Na2CO3 · 10H2O) teknikteki (yaygın) adıdır. Soda, suda çözünen beyaz bir katıdır. Susuz sodyum karbonat (Na2CO3) ise soda külü olarak adlandırılır. Ülkemizde Van Gölü “sodalı göl” olarak bilinir.

Soda, doğada en çok trona (Na2CO3 · NaHCO3 · 2H2O) minerali olarak bulunur. Ülkemizde de bu mineral yapısında Beypazarı’nda bol miktarda soda vardır ve bu mineralden üretilir. Sodyum karbonatın en çok kullanıldığı alan cam üretimidir. Camın ham maddesi olan silisyum dioksit eritilerek cam elde edilir. Ancak silisyum dioksitin erime sıcaklığı yüksektir. Silisyum dioksitin erime sıcaklığını düşürmek için cam üretimi aşamasında silisyum dioksit, sodyum karbonatla karıştırılır.

Sodyum karbonat suda çözündüğünde çözelti bazik özellik gösterir. Bu özelliği nedeniyle klorlama sonucu pH’si düşen yüzme havuzlarının pH’sini yükseltmek, böylece klorun aşındırıcı etkisini azaltmak için havuz sularına sodyum karbonat katılır. Ağız içi pH’yi artırmak ve köpük oluşturmak için diş macunlarında sodyum karbonat kullanılır. Suda bazik özelliği nedeniyle yağları çözdüğü için eskiden çamaşır yıkamada kullanılan sodyum karbonat dekahidratın günümüzde de bazı bölgelerde aynı amaçla kullanımı vardır. Sodyum karbonat dekahidrat bu nedenle “çamaşır sodası” olarak da adlandırılır ve piyasada bu adla satılır.

Sodyum karbonat, suların sertliğini gidermede kullanılır. Sularda sertliğe neden olan Mg2+ ve Ca2+ iyonları sodyum karbonatla etkileşir. Böylece sert sulardaki Mg2+ ve Ca2+ iyonları suda çözünmeyen CaCO3 ve çok az çözünen MgCO3 tuzları şeklinde sudan uzaklaşmış olur. Sodyum karbonat kabartıcı, asit düzenleyici ve stabilizatör olarak gıdalara da katılır.

 

1
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.