Soğuk bir bardağa sıcak bir çay döktüğünüzde cam bardağın kırılabildiğini gözlemlemişsinizdir

Soğuk bir bardağa sıcak bir çay döktüğünüzde cam bardağın kırılabildiğini gözlemlemişsinizdir
Soğuk bir bardağa sıcak bir çay döktüğünüzde cam bardağın kırılabildiğini gözlemlemişsinizdir. Bardağın kırılmasının nedenini araştırınız. Günlük yaşamda buna benzer başka hangi olaylar meydana gelmektedir?

Bardağın kırılmasının temel nedeni oluşan ani ısı farkıdır. Bardak soğuk olduğundan dolayı büzüşmüş bir haldedir, aniden sıcak su değdiğinde hızlı bir şekilde genleşir. Buda bardağın bu ani değişimden dolayı kırılmasına yol açabilir. Genleşme ve büzülme olayının bir etkisini de çöllerde görmekteyiz.

Bitki örtüsünün az olduğu Afrika topraklarında, gündüzleri hava sıcaklığının yüksek olması ile genleşen toprak ve kayalar, geceleri sıcaklığın düşmesi ile çok hızlı bir şekilde büzülür. Kısa zaman içerisinde meydana gelen bu genleşme ve büzülme olayı, toprak ve kayaların çatlamasına ve ufalanmasına neden olur. Çöl kumları, bu şekilde oluşmaktadır. Bu olay Ay’da çok daha belirgin bir şekilde gerçekleştiği için Ay yüzeyinin toprağı neredeyse kül şeklindeki çok ince taneciklerden oluşmaktadır.

1. Soğuk bardak olduğu zaman ne olur?
Soğuk olduğu için bardak tanecikleri büzüşmüş haldedir.

2. Bir taneciklere sıcak bir madde geldiği, dokunduğu zaman
Bu soğuk tanecikler sıcak maddeden ısı alırlar.
Bu ısı iletimi sonucunda önceden soğuk olan tanecikler genleşmeye uğrar.

Genleşme: Bir maddenin ısı etkisi ile, ısı alarak hacmini artırması

3. İşte bu yüzden aslında ne olduğuna tam olarak bakalım:
Soğuk bardakta tanecikler büzüşmüş haldedir.
Soğuk bardağın içine bardak koyduğumuzda içeri kısmındaki tanecikler genleşirken, dışarıdaki tanecikler genleşmez çünkü çay iç kısma doldurulur.

Bu yüzden, iç ve dış kısmındaki genleşme dengesizliğinden dolayı bardak çatlayabilir.

Yazın sıcak hava etkisi ile ısınan elektrik tellerinin uzaması ve hacminin artması

1193
909
1238
318
456
218
2360
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum