Sol ayağım özeti ve karakterleri

Sol ayağım özeti ve karakterleri
Sol Ayağım (İngilizce: My Left Foot), adlı roman esasında yazarının kendi hayatını anlattığı, anı ve biyografi özellikli bir romandır. Bu bakımdan eser daha ziyade roman türünde yazılmış bir biyografi özelliği taşımaktadır.

Christy, yirmi üç çocuklu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Bebekliğinden itibaren bazı sağlık sorunları yaşamaya başlamıştır. Eklem yerlerdeki sorunlar hayatını olumsuz etkilemiştir. Boynu geriye düşüyor ve bilekleri kayıyor, diye ailesi onu bir yaşına geldiğinde doktora götürmüştür. Ailesi onun özürlü olduğunu öğrenmiştir. Bu durumu kabul etmek istememişlerdir.

Christy, çok zor bir hayat geçiriyordu. Kardeşleri okul okuyor, büyüyor ve evleniyordu. Bir gün küçük kardeşlerinden biri eve geldiğinde ödev yapmak için hazırlanmıştı. Ödev yaparken elinden kalemi alan Christy, sol ayağını kullanarak yazı yazmaya başlamıştı. Ailesi buna çok şaşırmıştı. Christy o günden sonra yazı yazmaya ve resim çizmeye başlamıştır. Sol ayağı onun her şeyi olmuştu. Bir arabası vardı ve onunla dışarı çıkardı. Arabası kırılmıştı. Artık hiçbir şey yapamıyordu. Kardeşleri evleniyordu o da platonik aşlar yaşayarak hayatına devam ediyordu. Bu duruma çok üzülüyordu.

Ailesi Christy’yi özürlülerin bulunduğu bir yere seyahate göndermişti. Christy, içine kapanık halini burada aşmaya çalışmıştı. Herkesin kendisi gibi olduğunu görünce kendine özgüveni gelmişti. Yıllar önce kendisine yardım eden doktorla karşılaştı. Doktor onu tedavi etmek için Londra’ya götürdü. İyi olacağının haberini aldılar. Christy çok azimliydi ve konuşmaya başladı. Fizik tedavisi hızla iyileşmesini sağlamıştı. Doktorun yardımıyla yaşadıkları yazdı ve bir konferansta herkese okudu.

Sol Ayağım kitabının kahramanları:
Christy: Irlandalı, beyin felçli doğmuş ve sadece sol ayağını kullanabiliyor . Kitabın ana kahramanıdır.
Bayan Brown: Christy’nin annesidir. Christy’e hayatı boyunca en iyi bakan kişidir.
Bay Brown: Christy’nin babasıdır. Duvar işleriyle uğraşmaktadır.
Mona: Christy’nin kiz kardeşidir. Her zaman dışarıda dolaşır.
Tony: Christy’nin ağabeyidir. Ailenin en yaramazıdır.
Paddy: 23 çocuğun en büyüğüdür.
Katriana Delahunt: Christy’e hep yardım eder. Çok güzeldir.
Dr. Warnants: Christy’i çocukluğundan beri takip eden doktordur ve onu iyileştirmeye çalışan kişidir.
Jenny: Christy’nin çocukluk aşkıdır.

Ana düşünce: Zorluklar bizi asla yıldırmamalıdır. Bizden daha kötü durumda olanları görmeli ve halimize şükrederek kendimizi daha iyi hale getirmek için çalışmaktan vazgeçmemeliyiz.

Kitabın konusu: Eser, bir oto biyografi çalışmasıdır. Beyin felci geçiren İrlandalı yazar, ressam ve şair Christy Brown beyin felci geçirerek doğmuş, dünyaya geldiğinde Sadece sol ayak parmaklarını kımıldatabilen özürlü ve engelli bir çocuktur. Hayatı idame ettirebilmek için okumayı öğrenmek, bazı şeyleri kendi kendine yapabilmek için bazı zorlukları aşmak zorundadır. Eser beyin felçli olarak dünyaya gelen yazarın yaşadığı zorlukları ve iradesi ile üstesinden gelebildiği güçlükleri konu edinmektedir.

Chrısty Brown’un hayatı:

Chrısty Brown 1932 yılında doğdu. Dublinli bir duvar örme ustasının yirmi iki çocuğundan biriydi. Beyin felci kurbanıydı; konuşmasını ve sol ayağı dışında hareketlerini kontrol edemiyordu. Fakat çok büyük bir çabayla sol ayaklarının parmaklarını kullanarak resim yapmayı alfabeyi sökmeyi hatta konuşmayı da başarmıştı. Bu onun resim yapmasını ve bu otobiyografiyi yazmasını da mümkün kılmıştı.

Brown daha sonra çok başarılı olan down all the days adlı otobiyografik bir roman yazdı. Diğer romanları A Proöising Career , A Shadow on Summer ve Wild Grow The Lilies adlarını taşımaktadır. Bir de Collected Poems adlı şiir kitabını yayımladı. Christy Brown 1981 yılında öldü.

4371
2590
1208
1169
735
577
1145
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
9 Yorum