Soluk alıp verme sırasında akciğerler, diyafram ve göğüs kafesinde hangi değişimler gerçekleşir

Soluk alıp verme sırasında akciğerler, diyafram ve göğüs kafesinde hangi değişimler gerçekleşir
Soluk alıp verme sırasında akciğerler, diyafram ve göğüs kafesinde hangi değişimler gerçekleşir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz .

Diyafram, nefes aldığımızda kasılır ve düzleşir. Nefes verdiğimizde ise gevşer ve kubbeleşir. Göğüs ve karın boşluğunu birbirinden ayıran diyaframın diğer bir adı da karın kasıdır. Soluk verirken; diyafram kası yukarı doğru kubbeleşir, göğüs kafesinin hacmi azalır, iç basınç artar ve karbondioksit dışarı verilir.

Soluk verme sadece göğüs boşluğunun hacminin azalmasına bağlı gerçekleşmez. Aynı zamanda akciğerlerin geri yaylanma basıncının da etkisi vardır. Bu basınç, akciğerlerin yapısındaki elastik lifler etkisiyle ve pleura boşluğundaki sıvının oluşturduğu yüzey gerilimiyle sağlanır. Bu nedenle soluk alma enerji gerektiren aktif bir olay olduğu hâlde soluk verme enerji gerektirmeyen pasif bir olaydır.

Soluk alıp verme sırasında gerçekleşen olaylar

Soluk almaSoluk verme
Diyafram kası kasılırDiyafram kası gevşer.
Diyafram düzleşir, kısalır.Diyafram kubbeleşir, uzar.
Kaburgalar arası kaslar kasılır ve yukarı doğru yükselir.Kaburgalar arası kaslar gevşer ve kaburgalar aşağı doğru iner
Göğüs boşluğu genişler, hacmi artar ve basınç azalır.Göğüs boşluğu daralır, hacmi azalır ve basınç artar.
Akciğerin hacmi artarAkciğerin hacmi azalır
Karın boşluğu daralır, hacmi azalır ve iç basıncı artar.Karın boşluğu genişler, hacmi artar ve iç basıncı azalır
Dışardaki hava akciğere dolar.Akciğerdeki hava dışarı atılır
O2 alveolleri saran kılcal damarlardaki kana, kanda bulunan CO2 ise alveollere difüzyonla geçer.Alveollere geçen CO2 dış ortama verilir.

4
143
2
5
5
3
24
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.