Soluk borusunun kıkırdaktan oluşması, insanlara faydaları

Soluk borusunun kıkırdaktan oluşması, insanlara faydaları
Soluk borusunun kıkırdaktan oluşması, insanlara ne gibi faydalar sağlar bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsan vücudu çeşitli sistemlerin bir arada çalışması yoluyla verimli bir şekilde canlılığını korumaktadır. Böylece organizma canlı kalarak insan hayatı da devam etmektedir. Bu sistemler, sindirim sistemi, boşaltım sistemi, dolaşım sistemi, solunum sistemi, destek ve hareket sistemi, hormonal sistem olarak bilinmektedir.

Solunum kanalının sürekli açık kalmasını sağlarKıkırdak yapı soluk borusunun şeklini korumasını sağlar.

Solunum sisteminde, burun, soluk borusu, akciğerler ve diyafram görev yapmaktadır. Soluk borusu yapısı kıkırdaktan ibarettir. Bu da solunum sisteminde soluk borusunun esnek bir yapıda olmasını sağlar. Boğazın uzaması, kısalması, hareket etmenin kolaylığı ve nefes almanın rahatlığı bu şekilde gerçekleşir. Bu nedenle soluk borusunun bu özelliği çok önemlidir.

Soluk borusu, üst üste sıralanmış at nalı (C) şeklindeki kıkırdak halkalardan oluşmuştur. Bu halkalar, dıştan kas tabakası ile birbirine bağlanır. Düz olan arka yüzü yemek borusu ile komşudur. İç yüzü, hareketli siller (ince, titrek tüyler) taşıyan epitel hücreleriyle örtülüdür.

Soluk borusunun kıkırdaktan oluşması solunum kanalının sürekli açık kalmasını sağlar. Kıkırdak yapı soluk borusunun şeklini korumasını sağlar. Bu sayede hava akışı devam eder.

Kaynak:Eğitim Sistem

1058
696
649
675
593
678
2308
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum