Solunum yolu tıkanıklığı ve bu durumda uygulanan ilk yardım teknikleri

Solunum yolu tıkanıklığı ve bu durumda uygulanan ilk yardım teknikleri
Solunum yolu tıkanıklığı ve bu durumda uygulanan ilk yardım teknikleri hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Önce solunum yolunu tıkanması demek boğazımıza, burnumuza, veya gırtlağımızı tıkayan bir cisim tarafında solunum yapmamızın engellemesidir. Yapılacak olan davranış ve uygulanacak olan manevra aşağıdaki gibi olmalıdır.

Solunum yolu tıkanan kişi nefes alış verişi yeterli olmadığı için zaten morarmış bir vaziyettedir. Nefes alamaz, boğazını tutar ve acı çeker bir vaziyettedir.

Tam tıkanma durumunda değil ise arkasına geçeriz ve öksürmesini isteriz.

Eğer öksürüp tıkanıklık açılmaz ise hemen öne doğru eğerek sırtına 5-6 defa vururuz.

Bundan da sonuç alamamamız durumunda Heimlich Manevrası'nı uygularız.
Kesinlikler elimizle çıkarmak için uğraşmamalıyız. Çünkü yabancı cismi ileriye doğru ittirerek kişinin hayatını tehlikeye atarız

Kişinin arkasına geçer ellerimizi midesinin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yumruk yaparak konur. Diğer elimiz ile de yumruk yapılan el yakalarız.
Kuvvetlice arkaya doğru bastırırız. Bu hareketi 5-6 defa tekrarlarız. Cismi çıkarıncaya kadar deneriz. Sonra en yakın hastaneye baş vururuz.
Bu uygulama bilinci yerinde olan kişilerde uygulanır. Bilinci olmayan kişilerde uygulanan teknik aynıdır. fakat birkaç değişiklik gösterir.

İlk yardım konusunda daha fazla bilgi öğrenmek için daha önce cevapladığımız soruların cevaplarına aşağıdaki linklerden bakabilirsiniz.

68
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum