Soy gaz olmayan elementlerin neden soy gazlara benzemek istediğini

Soy gaz olmayan elementlerin neden soy gazlara benzemek istediğini
Soy gaz olmayan elementlerin neden soy gazlara benzemek istediğini ve bunu nasıl gerçekleştirdiği konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Soygazlar, periyodik tablonun 8A grubunda yer alan kararlı yapıdaki , oda koşullarında gaz halinde bulunan elementlere verilen isimdir. Burada kararlı yapı kavramını biraz daha açalım. Periydodik tabloda bulunan her element kararlı yapıda bulunmak, yani Soygazlara benzemek ister. Bunu da ya elektron alarak gerçekleştirir yada elektron vererek gerçekleştirir. 

Metaller elektron vermeye yatkın oldukları için elektron vererek soygazlara benzemek isterler. Ametaller ise elektron almaya yatkın oldukları için elektron alarak soygazlara benzemek isterler. Burada ise isin içine kimyasal bağlar girmektedir. 

Örneğin bir Sodyum (Na) metali ile bir Klor (Cl) ametali elektron alışverişi yaparak her ikisi de Soygaz'a benzerler. Sodyum metali 1 elektron alarak son yörüngesindeki elektron sayısını 8'e tamamlarken, Klor ametali 1 elektron alarak son yörüngesindeki elektron sayısını 8'e tamamlar ve bu bileşiğede de biz kimyasal bağ olan iyonik yapılı bileşik adını veriyoruz.

111
9
137
4
4
80
14
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.