Soyadı Kanunu’nun çıkarılma gerekçeleri nelerdir

Soyadı Kanunu’nun çıkarılma gerekçeleri nelerdir
Soyadı Kanunu’nun çıkarılma gerekçeleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı İmparatorluğu’nda, Soyadı Kanunu çıkmadan önce insanların soyad olarak kullanabileceği ve onları ayırt etmeye yardımcı olacak ikinci bir isimleri yoktu. Günümüzde kullandığımız soyadları yerine baba adı, doğdukları şehir, kökenleri, sosyal statüleri veya dini rütbelerine göre lakaplarla sesleniliyorlardı. Bu durum yalnızca devlet işlerinde değil insanların günlük hayatlarında da onları fazlasıyla etkiliyor, karışıklığa sebep oluyor ve bu karışıklıklar sonucu insanlar kötü sonuçlarla uğraşmak zorunda kalıyorlardı. Bu sıkıntıları gidermek ve ailelerin ayrımını kolaylaştırmak için Soyadı Kanunu çıkarıldı.

Yasanın amacı, o güne kadar kişilerin öz adlarının yanında bir soyadı yerine dini , sosyal ve ailevi unvanlar taşımalarının yol açtığı ayrımı ortadan kaldırmak ve nüfus işlemleri, askere alma, okul kaydı, tapu işlemleri gibi alanlarda yaşanan karışıklıkları gidermekti. Bu yasayı takiben 26 Kasım’da çıkarılan 2590 sayılı kanunla "ağa", "hacı", "hafız", "hoca", "efendi", "bey", "beyefendi", "hanım", "hanımefendi", "paşa", "hazret" gibi unvan ve lakapların kullanılması yasaklandı.

Soyadı Kanunu'nun çıkmasından 5 ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934’te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı. (Kız kardeşi Makbule "Atadan" soyadını almıştır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.