Sperm, yumurta, zigot, embriyo ve bebek arasındaki ilişki

Sperm, yumurta, zigot, embriyo ve bebek arasındaki ilişki
Sperm, yumurta, zigot, embriyo ve bebek arasındaki ilişki hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yumurta ve sperm hücre çekirdeklerinin birleşerek yeni bir hücre oluşturmasına döllenme adı verilir. Döllenme sonucu oluşan yeni hücreye zigot denir. Zigot, anne rahminde gelişerek bebeği meydana getirir. Bu şekilde, bir canlıdan kendine benzer yeni bir canlı oluşturmasına üreme denir. İnsanda üremenin gerçekleşebilmesi için babanın “n” kromozomlu sperm hücresi ile annenin “n” kromozomlu yumurta hücresinin çekirdeği bir araya gelir. Oluşan zigot “2n” kromozoma sahip olur. Bu nedenle bebek bazı özellikleriyle annesine, bazı özellikleriyle de babasına benzer. Çünkü hücrelerindeki kalıtsal maddenin yarısı babasından, diğer yarısı da annesinden gelmiştir.

Sperm (erkek üreme hücresi), yumurta (dişi üreme hücresi), zigot, embriyo ve yavru, eşeyli üreme sürecinin birer parçasıdır.

Sperm ve yumurta optimal koşullarda birleşir ve yumurtanın döllenmesiyle zigot adını verdiğimiz hücre meydana gelir. Büyüme ve gelişmeden mitoz sorumlu olduğu için onun yardımıyla bu döllenmiş hücre zamanla büyüyerek embriyo ;ve en sonunda bebeğe/yavruya dönüşür.

157
48
70
33
65
39
180
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.