Spor ayakkabı tabanlarının yapımında kauçuk kullanılmasının enerji ile ilgisi var mıdır

Spor ayakkabı tabanlarının yapımında kauçuk kullanılmasının enerji ile ilgisi var mıdır
Spor ayakkabı tabanlarının yapımında kauçuk kullanılmasının enerji ile ilgisi var mıdır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Evet, vardır. Kauçuk yapı itibari ile esnek bir malzemedir. Kuvvet uygulanırsa esneme ve kuvvet kalktığında da tekrar eski haline gelme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle spor ayakkabılarında kullanılır. Yürüyüş veya koşu sırasında şekil değiştiren, eğilip bükülen kauçuk, eski haline gelirken bir bakıma kuvvet uygulamaktadır. Bu da spora yardımcı olmaktadır. Buradaki kuvvet uygulanması ve enerji kullanımı, yaylardaki sisteme benzerdir. Potansiyel enerji depolanır ve daha sonra salınır.

Bir kuvvet etkisindeyken şekli değişen ve bu kuvvet etkisinden çıktığında eski şekline geri dönen cisimler esnek cisim olarak adlandırılır. Koşu veya yürüyüş için tasarlanmış kauçuk tabanlı ayakkabılar spor sırasında kişi ayağını her yere bastığında esnemekte, daha sonra ise ayak yukarı kaldırılırken ayağı yukarı doğru itmektedir. Bu gibi sistemlerde bulunan yay benzeri malzemeler sıkıştırıldığında potansiyel enerji depolamaktadırlar. Cisimlerin bu sayede kazandıkları enerjiye esneklik potansiyel enerjisi adı verilmektedir. 

1
0
1
1
0
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.