Stresle başa çıkma yolları

Stresle başa çıkma yolları
Stresle başa çıkma yolları nelerdir, stres düzeyinizi azaltmak için neler yapılabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Stres etkenlerine karşı öğrencilerin başa çıkma davranışlarını belirlemek için uygulanan ankete verdikleri cevaplar aşağıda gösterilmektedir.

Öğrencilerin stres yapan etkenlerle başa çıkma davranışları (MEB-ARGE)

1. Önemsemem.
2. Ağlarım.
3. Dersleri boş veririm.
4. Direnirim.
5. Arkadaşlarımla dertleşirim.
6. İlgili yerlere şikâyet ederim.
7. Aileme anlatırım.
8. Sinirlenip kırıcı olurum.
9. Okuldan uzaklaşırım.
10. Psikolojik danışma ve rehberlik öğretmenine başvururum.
11. İçime atarım.
12. Çevreden uzaklaşırım.
13. Büyükler daha iyi bilir, diye düşünürüm.
14. Sorularla davranışlarının nedenlerini anlamaya çalışırım.
15. Onları görmezden gelirim.
16. Yalnız kalmaya çalışırım.
17. Kabul etmiş gibi görünürüm.
18. Çevremdeki eşyalara zarar veririm.

Aşırı stresle başa çıkmak ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla, durumu değiştirme ya da duruma verilen tepkileri değiştirmeye “stres yönetimi” denir. Stres yönetimi, ruh ve beden sağlığını korur, üretici ve verimli bir yaşam biçimi sağlar. Stres yok edilebilir, azaltılabilir, stresle başa çıkılabilir

Stres düzeyinizi azaltmak için şunları yapabilirsiniz:

  • Kendinizle ilgili olumlu yargıları güçlendirin ve iyi yönlerinize ve başarılarınıza odaklanın. “Bu durumla başa çıkabilirim.”, “Elimden gelenin en iyisini yapacağım.” gibi.
  • Şimdiki anı yaşamanın önemli olduğunu unutmayın. Sürekli geçmişi ya da geleceği düşünmek içinde bulunduğunuz anı yaşamanızı ve zevk almanızı engeller.
  • Her zaman daha iyi ve daha kötüsünün bulunduğunu hatırlayın. Sürekli gelişmeye çalışmakla birlikte sınırlarınızın farkına varın ve onları kabul edin.
  • Kendiniz için gerçekçi hedefler koyun. Başarınızı kendi kişisel gelişiminiz içinde ele alın, haksız ve gereksiz rekabetten sakının. 
  • Kendinizin ve başkalarının hakkını koruyan davranışlar geliştirin. “Hayır” demeyi öğrenin.
  • Hobiniz olsun, rahatlayın ve eğlenin, kendinize zaman ayırın. 
  • Sağlıklı bir yaşam sürdürüp bedeninize iyi bakın. Düzenli olarak sevdiğiniz bir sporu yapın, yeterli uyku alın, düzenli ve dengeli beslenin.
  • Aileniz, arkadaşlarınız ya da güvendiğiniz birisiyle kaygı ve sorunlarınızı paylaşın.
  • Düzenli ders çalışın, çalışırken kısa zaman bloklarından başlayıp aşamalı olarak bu zamanı uzatın. Sık ama kısa aralar verin.
  • Stresle başa çıkmak güçleşince sınırlarınıza yüklenmek yerine bir uzmandan yardım alın.

10
10
120
20
10
10
60
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.