Su altında uzun süre kalan dalgıçlar su yüzeyine hızla çıktıklarında “vurgun yeme” denilen bir rahatsızlık neden geçirirler

Su altında uzun süre kalan dalgıçlar su yüzeyine hızla çıktıklarında “vurgun yeme” denilen bir rahatsızlık neden geçirirler
Su altında uzun süre kalan dalgıçlar su yüzeyine hızla çıktıklarında “vurgun yeme” denilen bir rahatsızlık neden geçirirler konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Su altında uzun süre kalan dalgıçlar su yüzeyine hızla çıktıklarında “vurgun yeme” denilen bir rahatsızlık neden geçirirler

Ödev cevabı kısaca : Dalgıçlar vurgun yeme riskiyle karşılaşmamak için dalış sonrası yüzeye yavaşça çıkmalı ve gazlarını atmalıdırlar.

Dalgıçlar, su altında yüksek basınca ve farklı gaz karışımlarına maruz kaldıklarından, vurgun yeme riski altındadırlar. Bu durum, dalgıçların su altındayken solunabilir gazların çözünmüş halde dokularına geçmesi ve su yüzeyine hızla çıkarken bu gazların serbest bırakılmasıyla ortaya çıkar. Vurgun yeme, özellikle çok derin dalışlardan hızla su yüzeyine çıkarken veya dalgıçların dalış sonrası yüzeye çok hızlı bir şekilde çıkmaları durumunda meydana gelir.

Bu gazlar genellikle azot ve oksijen karışımlarıdır. Vücutta çözünmüş gazların ani basınç değişiklikleri nedeniyle kabarcık oluşturması, dokulara zarar vermesi ve çeşitli semptomlara yol açması vurgun yeme olarak adlandırılır. Semptomlar arasında eklem ağrıları, baş ağrıları, bulantı, kusma, bilinç kaybı ve daha ciddi durumlarda organ hasarı yer alabilir.

Bu nedenle dalgıçlar dalış sonrası yüzeye çıkarken yavaşça yükselme prosedürlerini takip etmelidirler ve bu prosedürler sırasında vücutlarında biriken fazla gazı yavaşça atmalıdırlar. Ayrıca dalışların planlanması ve sırasında uygun dalış tablolarının veya bilgisayarlarının kullanılması da vurgun yeme riskini azaltmaya yardımcı olur.

0
0
0
1
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.