Su döngüsü nasıl oluşur

Su döngüsü nasıl oluşur
Su döngüsü nasıl oluşur, bu döngü sonucunda doğada hangi olaylar gerçekleşir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Suyun yerküre, suküre ve atmosfer arasında buharlaşma, yoğunlaşma, yağış, akış gibi aşamalardan geçerek sürekli bir döngü halinde bulunma durumuna Su Döngüsü denir. Aynı zamanda hidrolojik döngü adıyla da bilinen su döngüsü, iklimsel olayları ve yaşamın sürekliliğini belirleyen temel etmenlerden biridir.

Su döngüsünü oluşturan iki temel etken bulunur. Bunlar,

  1. Güneş enerjisi ve
  2. Yer çekimi kuvvetidir.

Suyun hareketliliği bu iki etki sayesinde gerçekleşir. Aynı zamanda suyun akışkan olması ve su buharının hareket edebilmesi, yer değiştirmelerine olanak verir.

Su,  Güneş enerjisi sayesinde yeryüzünden buharlaşma ve terleme yoluyla atmosferin üst katlarına çıkarak bulutları oluşturur, bulutlar soğuk hava nedeniyle yoğunlaşır ve havanın sıcaklığına göre yağmur, kar, dolu gibi formlarda, yer çekiminin etkisiyle yeryüzüne geri iner. Bu sayede doğanın su dengesi korunur.

Bu süreç boyunca su döngüsü; sızmalarla beraber toprağın nemlenmesi, suların yeraltında hareket etmesi, bitkilerin terlemeyle su bırakması gibi birçok aşamadan geçer.

Su kaynakları güneş’in etkisiyle buharlaşarak gökyüzünde bulutları oluşturur. Bulutlarda biriken küçük su damlacıkları soğuk bir hava tabakasına rastlayınca yoğuşur; yağış olarak tekrar yeryüzüne iner ve bu yağışlar su kaynaklarını oluşturur. Su kaynakları Güneş’in etkisiyle tekrar buharlaşarak gökyüzüne yükselirler. Bu döngü hiç durmadan devam eder.

0
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.