Su döngüsüne insanlar nasıl müdahale etmektedir

Su döngüsüne insanlar nasıl müdahale etmektedir
Su döngüsüne insanlar nasıl müdahale etmektedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Su döngüsü, suyun ısındıktan sonra buharlaşmasıyla gökyüzüne çıkması ve gökyüzünde soğuk hava dalgasıyla karşılaşmasının ardından yağmur, dolu, kar şeklinde yeryüzüne ulaşması şeklinde meydana gelmektedir. Su döngüsü sayesinde canlılık faaliyetleri devam etmektedir. Su canlılar için hayat kaynağıdır.

Su döngüsünün zarar görmesine neden olan beşeri faaliyetler bulunmaktadır. Özellikle toprak ve hava kirliliğinin gerçekleşmesi atmosfer kirliliğini de doğrudan etkilediği için asit yağmurlarının oluşması ve çevrenin zarar görmesi su döngüsüne yapılan en büyük müdahalelerden biri olarak bilinmektedir. Su döngüsünün zarar görmesi en büyük çevre sorunlarından biridir. Çevrenin büyük çapta zarar görmesi de buna bağlı olarak gerçekleşir. 

İnsanların ilk ekonomik etkinliği olan tarım, aynı zamanda su döngüsüne müdahalenin gerçekleştiği ilk insan etkinliğidir. Tarımsal etkinlikler için sulama vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Bunun için ilk etapta akarsuları kullanan insanlar, tarımsal alanların artmasına bağlı olarak yeni su kaynakları aramaya başladı. Yer altı suları, açılan kuyularla yeryüzüne çıkartıldı. Kurulan barajlarla nehirlerin suları yapay göletlerde tutuldu. Böylece suyun doğal döngüsel hareketleri olan yüzey akışı ile yer altı akışına önemli ölçüde müdahale edildi.

Hızlı nüfus artışı ve kentleşme, içme ve kullanma suyu ihtiyacını da artırdı. Böylece insanlar akarsu, göl ve yer altı sularını daha fazla kullanmaya ve daha çok baraj inşa etmeye başladı.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.