Su döngüsünün canlılar üzerindeki etkileri nelerdir

Su döngüsünün canlılar üzerindeki etkileri nelerdir
Su döngüsünün canlılar üzerindeki etkileri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dünyada canlılığın devam edebilmesi için çeşitli doğal dengelerin kurulması ve doğal döngülerin gerçekleşmesi gerekir. Dünya katmanları arasında fiziki ve kimyevi olarak etkileşimler sonucunda oluşan bu döngüler, canlılık faaliyetlerinin devam etmesini sağlar.

Dünya üzerinde gerçekleşen en önemli doğal döngülerden biri de su döngüsüdür. Su döngüsünün temel etkileşimleri buharlaşma ve yağışlar olarak gerçekleşmektedir. Dünya genelinin dörtte üçünün su kaynağı olması bu nedenle önemlidir. Su döngüsünün canlılar üzerindeki etkileri, canlılık faaliyetlerinin devam etmesi anlamına gelir. Solunum, sindirim, boşaltım, üreme, dolaşım ve benzeri birçok canlılık sisteminin çalışması su kaynaklarının varlığına ve su döngüsünün gerçekleşmesine bağlıdır.

Canlılar üzerindeki etkisine bakacak olursak;

  • Yeraltı suları ile insanlar için içme suyu , toprağın su ihtiyacı vede bitkilerin su ihtiyacının karşılanması açısından depo görevi görmektedir.
  • Bitkilerin fotosentez yapması için gerekli minarellerin köklere kadar ulaşmasını kolaylaştırır
  • Su döngüsü ile iklimlerin kendine özgü yaşam tarzı korunmakta
  • Kuraklığın oluşması engellenmekte
  • İklimlerin yumak geçmesini sağlamakta
  • Azotun toprağa ulaşmasını kolaylaştırmakta

855
134
569
41
71
51
919
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.