Su kaynaklarının korunması için neler yapılabilir

Su kaynaklarının korunması için neler yapılabilir
Su kaynaklarının korunması için neler yapılabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bu dünyada insanlar için var olan en önemli nimetlerden bir tanesi kuşkusuz ki sudur. Suyun insan hayatındaki yeri ve önemini anlatmak ile bitiremeyiz. Öncelikle her insanın hayatına devam edebilmesi için su içmesi gerekmektedir. Su içmek, bir insanın en temel ihtiyaçları arasında yer almaktadır. Hatta bir insan haftalarca aç kalabiliyorken susuz en fazla birkaç gün daha hayatına devam edebilir. Su, doğanın biz vermiş olduğu nimetlerden bir tanesidir. Doğada hazır halde bulunur. Fakat insanların yaşamsal faaliyetleri sonucu su kaynakları ciddi derecede tehdit altında olabilmektedir. Bu konu ile ilgili her insanın gerekli bilince sahip olması amacı ile hazırlamış olduğumuz bu yazı ile, sizlere doğal kaynağımız olan suyu korumak için neler yapabiliriz kısaca bilgi vereceğiz.

1- Musluğu açık bırakmayın: Her gün sebzelerimizi elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız, çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.

2- Bulaşıklarınızı elde değil makinede yıkayın: 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84 - 126 litre su harcarsınız. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26 - 40 ton suyu kurtarmanız demektir.

3- Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın: Diş fırçalarken ya da tıraş olurken, kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam ortalama 48 tondur.

4- Daha kısa duş alın: 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 lt su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton su kurtarırsınız.

5- Gereksiz yere sifon çekmeyin: Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. Dört kişilik bir ailenin her bir ferdi, günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur.

6- Sifona plastik bir şişe yerleştirin: 1.5 litrelik bir pet şişeyi su ile doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sadece bu basit bir önlemle bile yılda 1 ton su kurtarabilirsiniz.

7- Duş başlığınız değiştirin: Yeni çıkan suyu daha iyi bir şekilde püskürten ekonomik duş başlıklarından alın. Böylece suyu daha az açarak daha tazyikli bir duş alabilirsiniz.

8- Muslukları tamir ettirin: Evdeki tüm muslukları su kaçırmadığından emin olum. Gerekirse tamir edin. Her saniye bir damla damlayan musluk yılda 1 ton su harcar.

9- Su kaçaklarını engelleyin: Evinizdeki ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su harcar.

10- Çamaşır makinesini ekonomik kullanın: Bir çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kursanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız.

Su kaynaklarının korunmasına yönelik başlıca çözüm önerileri
arasında şunlar sıralanabilir:

  • Ulusal, bölgesel ve havza düzeyinde yapılacak su planlamasına yönelik çalışmalar, yatırımları ve kalkınmayı yönlendiren planlama süreçleriyle uyumlu olmalıdır.
  • Su kaynaklarının tahsisi, kullanılması, geliştirilmesi ve kirlenmeye karşı korunmasıyla ilgili hukuki düzenleme ve idari yapı oluşturulmalıdır.
  • Atık suların, arıtıldıktan sonra tarım ve sanayide kullanılması teşvik edilmelidir.
  • Atık suların arıtılmasına yönelik altyapı tesislerinin yapılmasında, bakımında ve işletilmesinde en uygun sistem ve teknolojiler tercih edilmelidir.
  • İçme ve kullanma suyu rezervuarına atık sular boşaltılmamalıdır.
  • Su havzalarında akaryakıt ile çalışan kayık, motor ve benzeri araçlar kullanılmamalıdır.
  • İçme ve kullanma suyu temin edilen rezervuarlarda su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği yapılmamalıdır.
  • Derelerden kum ve çakıl çıkarılması amacıyla kum ocağı açılmamalıdır.
  • Su havzalarına yakın yerlerde turizm, sanayi ve mesken yerleşmelerine izin verilmemelidir.
  • Su havzalarına yakın yerlerde dinlenme tesisi, akaryakıt istasyonu ve benzeri tesisler yapılmamalıdır.
  • Su havzalarına yakın yerlerde tarımsal faaliyetlerin kontrol ve denetimi yapılmalı, suni gübre ve tarım ilaçları kullandırılmamalıdır.
  • Erozyonun etkilerini azaltacak çalışmalar yapılmalı, erozyonla mücadele edilmelidir.
  • Yer altı sularının kayıt dışı, aşırı ve bilinçsiz kullanımı önlenmeli, yer altı sularının yıllık besleme miktarından daha fazla su yer üstüne çekilmemelidir.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.