Süblimleşme nedir

Süblimleşme nedir
Süblimleşme nedir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Süblimleşme nedir

Ödev cevabı kısaca : Süblimleşme, katı maddenin doğrudan buhar fazına geçerek katı fazı atlamasıdır. Bu süreçte katı madde doğrudan buharlaşır ve gaz fazına dönüşür, sıvı fazı ara geçiş aşamasına geçmez. Örnek olarak, katı karbondioksit (buz CO2) süblimleşme gösteren bir maddedir.

Süblimleşme, katı haldeki bir maddenin, bulunduğu ortamdaki çeşitli değişimlerden sonra gaz hâle geçmesi demektir. Bu olay, tamamen katı bir maddenin ısı alarak direkt olarak gaz hâline dönüşmesiyle meydana gelir. Süblimleşme, endotermik bir faz değişimidir. Yani, bu süreç ısı alan bir olaydır. Örnek olarak kuru buz, naftalin, kamfor, iyot ve arsenik gibi maddeler süblimleşme örnekleri arasında yer alır. Bu olayın gerçekleşmesi için katı formunda bulunan bir maddenin gaz hâline geçmesi gerekmektedir. Süblimleşme, doğada bulunan birçok maddede de gözlemlenir ve kimyada da sıkça karşılaşılan bir konudur.

1
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.