Sultan elinde terazi tutan kimseye benzer

Sultan elinde terazi tutan kimseye benzer
Sultan elinde terazi tutan kimseye benzer ifadesi hangi anlamagelmektedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Padişahlar hakimler gibi avukat ya da Osmanlıda ki kadılar gibi bu işi meslek olarak değil her zaman yapmak zorunda olan kimselerdir. Padişahlar ki bu görevi ölene kadar yerine getirmiş en azından Osmanlının genel döneminde padişahlar adaletleriyle meşhur olmuştur. Osmanlının en adaletli padişahları başında fatih Sultan Mehmet han olarak geçmiştir. Şeriattan ve adaletten ayrılmayan padişah İstanbul’u fethedip Gayrimüslim halkı himayesine aldığı zaman bile adaletinden hiçbir şekilde vazgeçmemiştir. Adalet Osmanlı devleti için Müslim Gayrimüslim ayırt etmeden tebaa olan herkese aynı şekilde davranmak olmuştur. Buda padişahları sevdiren ve özel kılan şeydir.

Bu söz ile sultanın adaletli olması, adalet içinde ülkeyi yönetmesi gerektiği anlamına gelmektedir. Sultanın elinde terazi tutan adama benzetilmesi sultanın yapacağı bir hata ile adaletin bozulacağı, haksız durumların oluşacağı ifade edilmiştir.

Günümüzde adaletin simgesi olarak da terazinin kullanılması manidardır. Sultan adaleti sağlaması gerektiğinin bilincinde olması gerektiği bu sözde anlatılmıştır.

Terazi iki şey arasında dengeyi sağlayarak hak ve hukukları korumayı ifade eder. Herkes terazinin verdiği karara uyar. Çünkü doğruyu gösterir Bir tarafta 5 kg bir ağırlık var ise, diğer tarafta da 5 kg bir değer, meyve, yiyecek vb. vardır.

Terazinin dengede durmasını ve tam bir adalet oluşturmasını ise bu teraziyi tutan kişi sağlar. Teraziyi tutan kişi dengeyi tam sağlamaz, kefelere konan şeyleri doğru tutmaz ise adalet yok olur. Hak yenmiş olur.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.