Sünnet imiş, kâfir de olsa incitme sen, Huda bizardır, katı yürekli gönül incitenden Ahmet Yesevi’nin sözün anlamını değerlendi

Sünnet imiş, kâfir de olsa incitme sen, Huda bizardır, katı yürekli gönül incitenden Ahmet Yesevi’nin  sözün anlamını değerlendi
Sünnet imiş, kâfir de olsa incitme sen, Huda bizardır, katı yürekli gönül incitenden Ahmet Yesevi’nin sözün anlamını değerlendiriniz konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : “Sünnet imiş, kâfir de olsa incitme sen,
Huda bizardır, katı yürekli gönül incitenden
Allah şahit, öyle kula hazırdır cehennem.”
Ahmet Yesevi, Divan-ı Hikmet, s. 72.
bîzar:
Tedirgin, bezmiş, usanmış, bezginlik getirmiş.
Huda: Allah.
Ahmet Yesevi’nin yukarıdaki sözün anlamını sınıfınızda değerlendiriniz.

Ödev cevabı kısaca : Ahmet Yesevi'nin bu dizeleri, hoşgörü ve merhametin önemini vurgular. İnsanların birbirlerine karşı incitmek yerine hoşgörüyle yaklaşmaları gerektiğini anlatır. Allah'ın hoşgörülü olduğu ve katı yürekli olanın incitici olduğu ifade edilir.

Ahmet Yesevi, bu dizelerinde derin bir anlamı ifade ediyor. İşte yorumum:

  • Sünnet imiş, kâfir de olsa incitme sen: Burada “sünnet” kelimesi, İslam’ın temel öğretileri ve peygamberin örnek yaşamı anlamında kullanılıyor. Ahmet Yesevi, insanların inançlarına saygı göstermeyi vurguluyor. Kâfir olsa bile, başkalarını incitmekten kaçınmalıyız.
  • Huda bizardır, katı yürekli gönül incitenden: “Huda” Allah’ı temsil eder. Ahmet Yesevi, Allah’ın merhametli olduğunu ve katı yürekli insanların incitici davranışlarından hoşnut olmadığını ifade ediyor.
  • Allah şahit, öyle kula hazırdır cehennem: Ahmet Yesevi, Allah’ın her şeyi gördüğünü ve cehennemin hazır olduğunu belirtiyor. Bu, insanların davranışlarının sonuçlarına dikkat etmeleri gerektiğini anlatır.

Bu dizeler, insanın başkalarına saygı göstermesi, merhametli olması ve Allah’ın gözetiminde yaşadığını hatırlatır. Aynı zamanda insanın iç dünyasını da değerlendirmesi gerektiğini vurgular.

111
3
63
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.