Sünnet, Sünnet-i müekkede ve Sünnet-i gayr-i müekkede nedir

Sünnet, Sünnet-i müekkede ve Sünnet-i gayr-i müekkede nedir
Sünnet, Sünnet-i müekkede ve Sünnet-i gayr-i müekkede nedir ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sünnet kelimesi sözlükte yol, âdet, gidişat, huy, karakter, tavır, davranış gibi anlamlara gelir. Terim olarak ise Hz. Peygamber’in farz ve vacip dışında yaptığı veya yapılmasını tavsiye ettiği davranışlar anlamındadır.

Sünnet-i müekkede: Hz. Peygamberin farz ve vacibin yanı sıra devamlı yaptığı, çok az terk ettiği iş, davranış ve ibadetlerdir. Sabah namazının sünneti, öğle namazının ilk ve son sünnetleri, namazları cemaatle kılmak, ezan, kamet, selamlaşmak, dişleri temizlemek gibi davranışlar sünnet-i müekkededir. Hz. Peygamberi örnek alarak sünnet-i müekkedeyi yerine getirenler Allah (c.c.) katında hoş karşılanır, övgüye lâyık görülür, sevap kazanır. Terk edenler cezaya ve günaha çarptırılmasa da dinen kınanır.

Sünnet-i gayr-i müekkede: Hz. Peygamberin bazen yapıp bazen terk ettiği iş, davranış ve ibadetlerdir. İkindi ve yatsı namazlarının ilk sünnetleri sünnet-i gayr-i müekkededir. Sünnet-i gayr-i müekkedeyi yerine getiren sevap ve övgüye lâyık görülür, terk edenler ise dinen kınanmaz. Hz. Peygamberin, sünnet-i gayr-i müekkede olarak yaptığı ibadetlerin yanında günlük hayattaki uygulamalarından oluşan bazı sünnetleri de vardır. Kılık kıyafet ve yeme içme konusundaki tercih ve davranışları bu tür sünnetlerindendir. Bir Müslüman, Hz. Peygamberin bu tür davranışlarını, ona olan sevgi ve bağlılığından dolayı yaparsa sevap kazanır ve övgüye lâyık olur.

1
152
1
0
0
0
45
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.